'REISPROGRAMMMA'
04 november 2014 - 18 november 2014
04/11/14
Vertrek vanuit Brussel met Lufthansa naar Frankfurt. LH 1005 om 09.05 h. Aankomst te Frankfurt om 10.10 h.
Relaxen in de lounge op de luchthaven tot de volgende vlucht om 13.25 h. LH 630. Voor alle zekerheid heb ik niet de vlucht van 11.00 h genomen uit Brussel, je weet maar nooit, door het weer of staking of wat dan ook mogelijk is hier in Europa...
Aankomst te Dubai om 22.35 h. lokale tijd (drie uur later dan België).
Transfer naar het appartement in Dubai, aan de marina.
Overnachting.
DUBAI
Dubai is één van de zeven emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten dat aan de zuidkust van de Perzische Golf ligt en grotendeels uit de gelijknamige hoofdstad bestaat. De Verenigde Arabische Emiraten grenzen aan Saoedi-Arabië en Oman. Het land bestaat uit zeven emiraten: Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah en Abu Dhabi.
Dubai is vooral rijk geworden door de olie. Vrijwel al het geld wat hiermee verdiend is, wordt nu gebruikt om de stad om te toveren tot een wereld van luxe en plezier waar de toerist zich geen seconde hoeft te vervelen. In Dubai is er namelijk voor ieder wat wils: zee, zandstranden, adembenemende wolkenkrabbers, heel veel winkelcentra en een bruisend nachtleven.
De V.A.E. is een modern land waar gastarbeiders uit alle delen van de wereld naar toegekomen zijn om te werken en te leven. Er wonen meer dan 100 nationaliteiten in de V.A.E. en het resultaat is een unieke multiculturele samenleving waarbij zowel de lokale bevolking als de gastarbeiders zeer gemoedelijk naast elkaar leven. Ook heel tolerant qua godsdienst.
Dubai is de afgelopen jaren van relatief onbekende stad ergens in het Midden-Oosten uitgegroeid tot één van de topbestemmingen voor de jetset en een belangrijk economisch knooppunt tussen Europa, Azië en Afrika. Ik herinner me nog mijn bezoek aan de Emiraten in de periode van 1991... Ongelooflijk, de straten bestonden toen nog uit zand en kiezelstenen. Ik sliep toen in een van de weinige hotels, de Sheraton. Weinig toeristen, enkele shoppingmalls en restaurants. Uit eten was toen al zeer duur... Bij een Indiër bv. een gerecht betaalde je toen 25 USD. en het was niets speciaals. Er viel ook weinig te beleven toen 's avonds. In de bar van het hotel zag je dan de lokale bevolking, de mannen in hun typische witte kledij, naast elkaar zitten aan de toog, ze leken wel op nonnen. Hun echtgenotes zaten dan braaf te wachten achteraan in de bar...
Voor de kredietcrisis leek het alsof alles mogelijk was in Dubai. Het ene na het andere waanzinnige idee werd in de media gelanceerd en aan geld om deze projecten te realiseren leek geen gebrek te zijn. De crisis die in het jaar 2007 ontstond heeft een enorme impact gehad op de financiële situatie in Dubai. Investeerders waren ineens niet meer zo happig om geld te pompen in de exorbitant dure projecten en volgens de media heeft het emiraat meerdere keren op de rand van een faillissement gestaan. Mede dankzij de hulp vanuit buuremiraat Abu Dhabi is de ergste ellende voorkomen en wordt er weer vooruit gekeken. De groei zit er weer in, hoewel het tempo waarin het gebeurt wel lager ligt dan voor de crisis.
Dubai telt vele moskeeën. Voor toeristen de meest interessante is de uit 1979 stammende Jumeirah Mosque, ofwel in het Nederlands de Jumeirah Moskee. Deze moskee ligt aan Jumeirah Road en is volgens de meesten de mooiste moskee van Dubai. Tot het jaar 2004 kon je de moskee als niet-moslim niet bezoeken. Inmiddels wordt er dagelijks, met uitzondering van vrijdag, een rondleiding gegeven. Het behoort tot de populairste bezienswaardigheden in Dubai.
Voor autoliefhebbers is het emiraat Dubai een prachtbestemming. Tussen de vele Aziatische auto’s rijden er een redelijk aantal auto’s rond die bij ons zeer exclusief zijn, maar die je hier aanzienlijk vaker aantreft. Zo kan het voorkomen dat je meerdere Rolls Royces bij elkaar ziet staan of dat de weg langs The Walk meer op een autoshow lijkt dan op een doorgaande weg. In Abu Dhabi heb je het attractiepark Ferrari World, waar een aantal bijzondere Ferrari’s tentoongesteld staan en nog veel gaver is het racecircuit Yas Marina Circuit. Op dit officiële Formule 1 circuit kun je vrijwel dagelijks genieten van raceauto’s die met veel kabaal hun rondjes over de baan maken.
De leukste manier om vanaf het vasteland naar het einde van Palm Jumeirah te reizen is met de Palm Jumeirah Monorail. Deze monorail brengt je in tien minuten vanaf Gateway Towers naar Atlantis The Palm. De rit voert je over de stam van het palmeiland. Door de hogere positie krijg je onderweg een prachtig uitzicht op Palm Jumeirah. Zo kun je de appartementsgebouwen beter bekijken, maar ook de vele villa’s die op de zijtakken liggen. Tegen het einde van de rit heb je een heel goed uitzicht op het indrukwekkende Atlantis The Palm hotel.
Het goud blinkt in Dubai niet alleen in het interieur van de luxe hotels zoals het Burj Al Arab hotel. De goudsoek in het oude centrum van de stad is een populaire plaats om tegen mondiaal gezien redelijk goedkope prijzen gouden sieraden te kopen. In de winkels kun je over het algemeen zonder enige probleem kopen, buiten de winkels is de kans redelijk dat er namaakspullen aangeboden worden, zeker op het gebied van horloges. Voor een fractie van de werkelijke waarde kun je op straat een goede kopie kopen van een Rolex of Breitling horloge. Goud moet je helemaal niet op straat kopen, maar in de winkels. Houd er rekening mee dat de prijzen die gevraagd worden in vrijwel ieder geval onderhandelbaar zijn. De winkelcentra in Dubai bieden ook voldoende mogelijkheden om prachtige sieraden te kopen. Zo heeft de Dubai Mall ook een eigen ‘gold souk’ waar je een verzameling van meer dan tweehonderd juweliers aantreft.
Op 4 januari 2010 was de officiële opening van Burj Kalifa. Met een pas op dat moment openbaar gemaakte hoogte van maar liefst 828 meter de hoogste toren ter wereld. Superlatieven komen tekort om dit immense bouwwerk te beschrijven. Zo telt het gebouw maar liefst 162 verdiepingen, die gezamenlijk goed zijn voor meer dan een half miljoen vierkante meter vloeroppervlakte. Burj Khalifa maakt gebruik van enorm snelle liften (18 meter per seconde) om mensen zich tussen de vele verdiepingen te laten verplaatsen.
Wie toevallig niet één van de dure appartementen in Burj Khalifa gekocht heeft en een hotelkamer in het peperdure Armani Hotel in de toren te duur vind, die kan gebruik maken van het observatiedek die zich op de 124e verdieping bevindt. Een bezoek aan At the Top, zoals het observatiedek heet, kan tegen betaling. Tijdens de populairste uren, met name rondom zonsondergang, is reserveren aan te raden. Je bent dan gegarandeerd van een plekje in de lift naar boven op de afgesproken tijd. Aan te raden is om ongeveer een half uur tot drie kwartier voor zonsondergang te gaan. Je kunt dan de zonsondergang vanaf een enorme hoogte zien en daarna de stad zien transformeren in een feest van lichtjes. Als je lang genoeg boven wacht kun je de fonteinshow op de begane grond van bovenaf bekijken.
De drukstbezochte gratis attractie van Dubai is de Dubai Fontain. Dit is de grootste fonteinshow ter wereld. Het water kan tot een hoogte van maar liefst 152 meter omhoog gestuwd worden. De fonteinen spuiten vooral in de avond, nadat de zon onder is gegaan. De show wordt dan ieder half uur getoond. Daarbij worden verschillende muzieknummers gebruikt. Zo kun je Arabische muziek, klassieke stukken of moderne popsongs horen waarop de show gebaseerd is. De fonteinen zijn onderdeel van Burj Lake, het kunstmatige meer tussen Burj Khalifa, de Dubai Mall en Souk Madinat. Indrukwekkend!
Dubai is misschien wel het grootste shoppingparadijs te wereld. Hoewel het vooral steden als Milaan en Parijs zullen zijn die op modegebied toonaangevend blijven, is winkelen in Dubai toch ook echt een hele belevenis. De meeste aandacht wat betreft winkelen wordt gegeven aan de grootste winkelcentra zoals de Dubai Mall (met het gigantische aquarium) en de Mall Of The Emirates (met de indoor skibaan). Het is er allemaal groot en prachtig en het aanbod van winkels is zeer internationaal. Je vindt hier een mix van de bekende luxe merken zoals Louis Vuitton, Prada, Rolex en Cartier en Chanel.
BURJ AL ARAB.
De Arabische Toren, voltooid in 1999, is zo opmerkelijk dat het onmiddellijk het internationaal symbool werd voor het moderne Dubai.
Het is een exclusief 7 sterren hotel met alleen suites. Op de 28 e verdieping is er een helikopterdek en een restaurant dat in de lucht lijkt te hangen en het is tot nu toe het hoogste gebouw van de wereld. Het ligt op een eigen kunstmatig eiland en is schitterend wit overdag en 's avonds regenboogkleurig wanneer de gevel wordt gebruikt als scherm voor spectaculaire lichtshows. Het gebolde zeil van de traditionele dhow was de inspiratie voor deze creatie. Het is ook een van de duurste gebouwen ter wereld, de kosten zijn nooit openbaar gemaakt. 250 funderingspalen zijn 40 m diep de zeebodem in geheid, 70.000 m³ beton en meer dan 9000 ton staal waren nodig voor de constructie van de toren. 43.445 m² glas bedekt het gebouw, 30 verschillende soorten marmer en 8000 m² aan 22 karaat bladgoud werden verwerkt in de inrichting.
De enorme gouden zuilen in de lobby, geven het atrium een duizelingwekkende sfeer.
Er is een onderwaterrestaurant, Al Mahara.
De Skybar voldoet aan alle verwachtingen... hemelhoge locatie met zicht op de glinsterende kustlijn. Hier houden wij op 5 november onze 'High Tea', met de echte scones en room, sandwiches enz.
JUMEIRAH MOSKEE.
Deze moskee werd gebouwd in 1998 en is een voorbeeld van moderne islamitische architectuur. Twee minaretten kronen deze moskee.
Het is een schitterend gezicht tegen de blauwe lucht en 's avonds adembenemend door de verlichting.
DE PALMEN.
Het palmvormige eiland kan gelden als het 'achtste wereldwonder'. Het is een van de grootste door mensen gemaakte bouwsel en is zichtbaar vanuit de ruimte. Bijna 5000 villa's en luxe appartementen (allemaal verkocht!). Er zijn nog twee grotere projecten , nl. Palm Jebel Ali en Palm Deira.
http://www.airpano.com/360Degree-VirtualTour.Dubai-Palm-Jumeirah
DUBAI CREEK.
Dit is de levensader van het oude en nieuwe Dubai. Een bruisende mix van heden en verleden. De traditionele dhows in hout tegen een achtergrond van moderne gebouwen, zoals bv. de Bank van Dubai, dat gebouwd werd in 1995. Dit gebouw heeft een gewelfde muur in glas en symboliseert een bollend zeil. Het fundament van het gebouw is gevat in groen glas dat verwijst naar het water en het dak is in aluminium. Het is heel mooi bij zonsondergang door de weerspiegeling van de zilveren en gouden lichtjes.
De abras, watertaxi's met platte bodem, vormen een gezellige en koele manier om te genieten van het uitzicht. Zo'n 40.000 mensen per dag nemen deze taxi's.
Van de Deiraoever van de Creek kijkt men over de windtorens, minaretten en de 54 koepels van de grote Moskee.
DUBAIMUSEUM.
Dit museum ligt in de historische wijk Bastakiya, aan de rivier. Het laat zien hoe van een kleine woestijnplaats in korte tijd een kosmopolitische stad ontstond en nu belangrijk is voor geldwezen, handel en toerisme.
Er is het Fort Al Fahidi, gebouwd in 1787, met zijn schitterende uitkijktoren en diende om de Emiraten te verdedigen tegen aanvallen.
Het is nu een stadsmuseum.
Een zaal toont de kleding, sieraden en wapens van het bedoeïenvolk. De binnenplaats huisvest een barasti-huis (huis van dadelpalm).
Een andere zaal toont de technieken van de parelduikers, die neusklemmen droegen om naar onmogelijke diepten te gaan.
Bij de uitgang ziet men een traditionele dhow. Voor de navigatie op basis van de sterren, gebruikten de zeelui de kamal, waarmee de breedte werd bepaald door de hoek van de Poolster, met de horizon te meten.
Een film van een tiental minuten, met archiefbeelden, toont de ontwikkeling van het moderne Dubai vanaf 1960.
BASTAKIYA.
Deze wijk heeft uitgebreide renovaties ondergaan en het is aangenaam kuieren in de smalle straatjes. De gevels van de huizen zijn in de oude staat teruggebracht met arabeske ramen en decoratieve panelen.
Traditionele zandkleurige windtorenhuizen, vaak gebouwd van koraal, hebben elegante binnenplaatsen. Windtorens waren het meest typische element van de Arabische huizen. Met vier open zijden, alle in V-vorm, bogen de windtorens de lucht naar onder, waardoor de kamers beneden werden gekoeld. Onder de toren werd water op de grond gegooid voor nog verdere afkoeling.
Er is het café Basta Art, waar het zalig genieten is van een muntthee tussen de bloeiende bougainvillea.
SOEKS.
Een bezoek aan Dubai kan niet zonder een verkenning in de soeks.
De kruidensoek is een lust voor de zintuigen en zeker kruidnagel, kardamon, kaneel en de Iraanse saffraan is een must om aan te kopen.
De goudsoek is een wereld apart. De handelaars zijn gebonden aan strikte regels.
De parfumsoek met zware exotische geuren, zoals jasmijn, amber, roos en awadh mengen zich met traditionele geuren.
De overdekte soek Deira doet meer Indiaas dan Arabisch aan, met een geweldig assortiment aan koopwaar, waaronder kleurrijke textiel, kruiden, keukenspullen, henna en kledij.
Soek Naif is een kitcherig nepwoestijnfort en hier vindt men goedkope kledij, speelgoed, sieraden, nepdesignspullen.
Soek Satwa is een geweldige plek om te snuffelen naar goedkope producten, zoals stoffen, huishoudelijke artikelen en elektronica.
Soek Bur Dubai is gekend omwille van rijke stoffen, zijde, brokaat, linnen, satijn en hier zijn ook de beste kleermakers.
SHEIK ZAYED ROAD.
De belangrijkste verkeersader van Dubai is bekend als 'The Strip' omdat net als in Las Vegas, dit symbool van Dubai's razendsnelle ontwikkeling wordt geflankeerd door de meest eigentijdse architectuur ter wereld. Hier is ook het begin van de snelweg naar Abu Dhabi.
Hier ligt ook het Za'abeel Park, een heerlijk groene zone temidden van het centrum, met vijvers, meren, een cricketveld, voetbalveld, speeltuinen en cafés.
Er is het Dubai World Trade Center, tot in 1979 het hoogste gebouw ter wereld, nu is het een dwerg in vergelijking met de andere wolkenkrabbers.
Business Bay is een tweede Manhattan, een miljardenproject met honderden internationale bedrijven.
Ski Dubai is een gigantische ruimtebuis met 6000 ton sneeuw en vormt 5 hellingen, verbonden door stoeltjesliften en trekliften voor alle skiniveaus, waaronder de langste zwarte afdaling ter wereld.
JACHTHAVENMARKTEN.
Zie verder de foto: 'Zicht vanop ons terras'.
http://www.airpano.com/files/UAE-Dubai-City-Virtual-Tour/2-2
Een schitterende Marina, met luxe appartementsgebouwen, kantoren, fonteinen, wandelpromenade, dat niet moet onderdoen van Cannes. Hier zijn tientallen terrasjes, restaurants en bars.
MALLS OF THE EMIRATES.
Dit is het grootste winkelcentrum van Dubai, met ruim 400 winkels, grote vestigingen zoals Carrefour, Debenhams en talloze modemerken. Er zijn vele bioscoopzalen en een grote kindertuin, tientallen cafés en restaurants.
MADINAT JUMEIRAH.
Dit is een stukje extravagante wijk aan de kust, bestaande uit 2 luxe hotels, Al Qasr en Mina A'Salam en het exclusieve Dar Al Maysaf: 29 traditionele zomerhuizen met binnenplaats. Rondgaan door dit reservaat, doet denken aan Venetië, met de vele grachten en terrasjes alom.
Het Al Qasr hotel is ontworpen als de zomerresidentie van een sjeik. Het is een boetiekhotel, terwijl het andere hotel Mina A'Salam is opgericht aan de zee en groter.
De Madinat Arena is gebouwd rond een lagune en heeft ruim 4000 stoelen.
Het Madinat Theater is een luxe gelegenheid met 442 stoelen, de ideale plaats voor opera, ballet, film en cabaret. Het internationale filmfestival van Dubai wordt hier gehouden. Volgens Morgan Freedom wordt dit een concurrent voor Cannes. Sterren zoals Richard Gere en Oliver Stone zijn regelmatig geziene gasten.
JamBase is een muziekzaal, waar gegeten en gedanst wordt. Het is een jazzbar in jaren vijftigstijl en mengt Latijns-Amerikaanse, Zuid-Europese en bruisende Zuid-Afrikaanse muziekstijlen.
05/11
Om 13.00 h. hebben we een brunch/high tea in het wondermooie Burj Al Arab. (Sky View Bar). Je moet hier reserveren (lang op voorhand) om dit hotel te kunnen bezoeken, zo niet geraak je er niet binnen omwille van de privacy van het cliënteel.
‘s Avonds gaan we naar een unieke fonteinenvoorstelling (klank en lichtspel).
Overnachting.
05 november 2014
Hier wat nieuws uit het warme Dubai... het is hier overdag 35 graden, aangenaam en een droge warmte, s avonds 30 graden... dus voor mij super...
Maar eerst onze vlucht met Lufthansa...die was op tijd vertrokken en de lounge in Frankfurt was ok, hoewel ik eerlijkheidshalve nu de lounge op de luchthaven in Zaventem, de Loft, veel aangenamer vind en toffer, moderner en een mooi, vers aanbod van zowel brood, charcuterie, fruit als van ontbijtgranen, koffie enz.
De vlucht van Frankfurt naar Dubai, ook op tijd vertrokken. 747 - 400. Businessclass zetels ok, met 165 graden ligstand, dus niet volledig plat. Service ongelooflijk. Supervriendelijk.
Bij aankomst in Dubai zeer snelle afhandeling van VISA enz.
Nadien taxi genomen naar het appartement in de Marina. Zeer ruim appartement met 2 slaapkamers en terras met zicht op het meer.
Ondertussen is het dan al na middernacht, want we zitten drie uur eerder hier dan in België.
Valies uitladen, doodmoe bed in... maar ik kan geen oog dichtdoen...
Foto rechts: Ons appartementsgebouw: 'CITY PREMIÈRE HOTEL APARTMENTS'
De volgende morgen ben ik al vroeg uit de veren en ga eens op verkenning beneden.
De foto links: 'Zicht vanop ons terras'
Carla wakker en na het ontbijt, vertrekken we naar de Burutti mall. Hier is de mall met thema s van verschillende landen, zoals China, Perzië, Egypte, India...
Dan per taxi naar het palmeiland. Daar nemen we de monorail om een beter zicht te hebben over dit aangelegd stuk paradijs... hier staan villa s die onbetaalbaar zijn en
op het einde van het kabelspoor... het hotel Atlantis... luxe alom.
Hotel Jumeira Beach
Nadien moeten we naar het enige 7 sterren hotel ter wereld: Burg Al Arab... we hebben een lunch/High tea in de skybar.
Het eten ook, kleine porties, maar superfijn. Glaasje champagne hoort er bij. Uitzicht is grandioos. We genieten.
Nadien terug per taxi naar de Dubai Mall. Dit is een van de grootste shoppingmalls van Dubai en geeft uit op de Burg Al Khalifa (foto hierboven), de hoogste toren ter wereld. Hier zijn heel veel winkels, een ijspiste, en een observatoriumstraat om die Burg Al Khalifa te bekijken, te fotograferen en te bewonderen... heel speciaal.
In de avond gebeurt er dagelijks een show op muziek met verlichte fonteinen. Vroeger duurde de show 30 minuten en dan was er een pauze en begon men opnieuw met nieuwe muziek en voorstellingen. Nu is er een telkens een pauze van 30 minuten na een drie of vier minuten durende show... wel wat anders... ook hier zijn er veranderingen door de crisis.
Want hier voelt men ook de crisis... het andere geplande landeneiland komt er niet... er is geen geld meer voor zulke enorme projecten.
Seffens slapen en dan morgen staat er weer iets anders op het programma...
06/11
Volledige dagtoer Dubai.
Dubai
Le tour de ville de Dubaï met en avant le contraste entre l’ancien et le moderne dans cette ville excitante qui s’agrandit à une vitesse folle. La ville est connue par tous sous le nom de “Villes des Marchands” en raison de son long passé commerçant. On a visité tout d’abord l’hôtel 7 étoiles Burj Al Arab , célèbre dans le monde entier et offrant aux amateurs de photos un excellent point de vue. La Mosquée de Jumeirah , un magnifique exemple d’architecture moderne islamique et des plus hauts gratte-ciels de la région. Et en total contraste: la partie la plus ancienne de Dubaï, le quartier Bastakaya , où on a admiré de vieilles maisons flanquées de leurs caractéristiques tours des vents. Ces structures étaient conçues pour rafraichir les bâtiments à une époque ou la climatisation n’existait pas. Notre promenade à travers la ville nous a permis également de visiter ses monuments emblématiques comme le fort d’Al Fahidi datant du 18ème siècle et abritant aujourd’hui un musée. Très intéressant.
06 november 2014
Verloren dag... niets kunnen doen door mijn ziek zijn. Had weer een aanval van buikkrampen.
In de late namiddag ging het een ietsje beter en naar de jachthaven kunnen wandelen.
Vroeg bed in en goed geslapen.
07/11
Dagbezoek aan Abu Dhabi.
Abu Dhabi
Abu Dhabi, le plus grand des émirats compte 200 îles naturelles et offre des activités et paysages variés.
On a visité l'île de Yas. Située à 30 minutes en voiture du centre-ville, cette île aux loisirs abrite le Circuit de Yas Marina - qui accueille notamment le Grand Prix de F1™ Etihad Airways Abu Dhabi (copie de Monaco). Les incontournables parcs à thème de l'île, le Ferrari World Abu Dhabi et le Yas Waterworld garantissent rires et sensations fortes pour toute la famille.
A 7 minutes du centre-ville, l'île de Saadiyat accueillera la plus large concentration de patrimoine culturel au monde, réunissant cinq musées d'ici 2020. Egalement reconnue pour ses plages de sable blanche et ses eaux transparentes, l'île de Saadiyat est le lieu parfait pour des vacances balnéaires en toute tranquillité.
Abu Dhabi, capitale pétrolière de la région, se dote d'un caractère plus économique que ses voisines. Les centres d'affaires se développent, les initiatives culturelles et éducatives se multiplient le plus souvent en partenariat avec les pays occidentaux. C'est ainsi que se sont développées des relations étroites avec l'Hexagone, une antenne de la Sorbonne y est ouverte depuis trois ans, et le futur Louvre Abu Dhabi sera inauguré en 2015. Un projet qui, avec notamment les autres chantiers du Guggenheim et du Musée National de Zayed, projettera Abu Dhabi dans une nouvelle ère touristique.
On a visité l'hôtel des Emirates. Magnifique! Et puis le top: Le mosquée...sans paroles.... Regardez les photos...ça dit tout! Impressionnant!
07 november 2014
De daguitstap naar Abu Dhabi.
Deze naam betekent 'vader van de gazelle' en heeft ook de bijnaam van Parkstad aan de golf.
Inderdaad weinig herinnert zich aan een woestijnoase, waar drinkwater schaars was. Nu oogt de stad zeer groen. Er zijn brede boulevards, hoge wolkenkrabbers, mooie fonteinen, design bruggen.
Er staan nog supergrote projecten op het programma zoals het Guggenheim, dat het grootste zal worden ter wereld, met niet minder dan 30.000 m² oppervlakte, het Louvre, het Maritime Museum, het Sheikh Zayed National Museum en het Performance Arts Centre.
Met ongeveer 75.000 km² beslaat het emiraat Abu Dhabi bijna 90 procent van het gehele grondgebied van de federatie. Het is de politieke hoofdstad. De president heet Sjeik Khalifa Bin Zayed Al Nahyan.
Het westelijke deel van de Emiraten is rijk aan olie en aardgas en die vormen dus ook de kern van de economie.
Sjeik Zayed II Bin Khalifa Al Nahyan kwam in 1966 aan de macht en die begon aan de opbouw van de VAE, met o.m. de bouw van een luchthaven, een haven, wegen, ziekenhuizen, scholen, sociale woningen, bruggen, moskeeën, wolkenkrabbers. Bij zijn dood was de hele bevolking droevig en volgde zijn zoon sjeik Khalifa Bin Zayed Al Nahyan hem in 2004 op.
Het Emirates Palace Hotel werd gebouwd in 2005, dit wondermooie hotel is gelegen op het uiteinde van de Corniche. Het ligt aan een fraai 1,3 km lang zandstrand, te midden van een 85 ha groot park. Het kostte 1,5 miljard euro, meer dan 1000 Swarovski kroonluchters en 2000 personeelsleden staan ten dienste van hun gasten.
Hier is de cappuccino met de 24 kr gouden schilfers bekend...
De Ittihad Square is het hart van de stad. Er pronken een witte koffiepot, een wierookbrander, een rozenwaterverstuiver, een wachttoren, een klokvormige mand en een kanon, allemaal uitgevoerd in beton.
De sjeik Zayed Bin Sultan Al Nahyan moskee of Grand Moskee is de grootste moskee van de VAE en de achtste grootste ter wereld. Het is een schitterend wit gebouw met 57 witmarmeren koepels en 4 elegante minaretten, elk 102 m hoog. Het gebouw is zowel binnen als buiten bekleed met Grieks en Italiaans marmer, ingelegd met bloemmotieven in kleurrijke halfedelstenen. Bijzonder is het 5600 m² grote handgemaakte Perzische tapijt, waaraan meer dan 1200 mensen in Oost Iran meewerkten en de kristallen kroonluchter, een waar staaltje van Arabisch design. Het prijskaartje... meer dan 500 miljoen dollar! Het biedt plaats aan 40.000 gelovigen.
Het eiland Yas ligt ten oosten van A.D. Het is een luxe oord met jachthavens, hotels, golfresorts, winkels over een gebied van 300.000 m². Bijzonder is bv. een waterpark, een filmthemapark, Warner Bros Movie World, een ruitersportschool. Blikvanger is natuurlijk het gloednieuwe formule I circuit. Het heeft reeds de bijnaam van het Monaco van het Midden Oosten... het Yas Marina hotel is zeer speciaal omdat de racebaan er dwars doorheen loopt...
Het themapark Ferrari, herkenbaar aan het rode dak, herbergt 26 hightech attracties.
Observation deck ligt op de 74ste verdieping van de Etihad Towers , 300 m hoog, en vanuit deze hoogte heb je een prachtig zicht over de stad, met in de verte nog de zandduinen en de nieuwe projecten.
De Etihad Towers liggen vlakbij het Emirates Palace hotel en vormen eigenlijk 5 verschillende torens waarvan de laagste 218 m en de hoogste 305 m is.
08/11
Dagtoer in Dubai.
08 november 2014
Dubai.
Vandaag bezoek aan de Creek, dat het kloppende hart vormt van Dubai en splitst de stad in twee. Moderne boten liggen naast traditionele houten dhows. Een drukte van jewelste. De abra s zigzaggen met luide motor over het water. Hier neem je een boot als taxi om de oversteek te doen.
Een gerestaureerde residentie van de heersende Al Maktoum familie is de blikvanger van de wijk.
De Bastakyia wijk is vlakbij en is een labyrint van schaduwrijke steegjes met 50 gerestaureerde woningen en toont hoe de rijke Perzische handelaars woonden toen ze hier omstreeks 1900, aangetrokken door de gunstige import en exporttarieven. De naam is ook afgeleid van de stad Bastak. De huizen zijn opgetrokken uit koraalsteen, bedekt met kalk en zandpleister.
De Jumeirah Moskee heeft twee slanke minaretten en vijf koepels. Het is niet te vergelijken met de moskee in Abu Dhabi. Hier is geen wauw effect.
Het Dubai museum is klein, maar zeer interessant en geeft een idee hoe de mensen vroeger leefden, werkten, hun wapens, hun dhows, hoe ze hun woningen bouwden, de waterputten enz.
Er is ook een film over de evolutie van Dubai, hoe het vroeger was en hoe elke 10 jaar een enorme vooruitgang werd geboekt qua infrastructuur, wegenbouw, shoppingmalls enz...
Heel indrukwekkend. Ik ben hier exact 20 jaar geleden geweest en wat een verschil... de wegen waren toen nog zanderig en er stonden slechts een paar hotels, waaronder een Sheraton.
De Karama wijk, niet te missen om te shoppen... Foto links: 'Shop in Dubai'.
Nadien naar de Emirates twintig Towers, maar de glazen lift naar de top was gesloten, dus pech.
Dan naar de dansende fonteinen terug, want daar is het ook gezellig met zijn terrasjes
en de Burj Khalifa, waar je nooit genoeg van krijgt, zo mooi...het is toch de hoogste wolkenkrabber ter wereld... in september 2004 begonnen aan de bouw, ontworpen door de architecten Skidmore, Owings en Merrill. In 2009 was het gebouw af en de hoogte is... 828 meter. Het interieur is verzorgd door Armani.
Natuurlijk is er met dit gebouw en nog zovele andere, een minder mooi kaartje aan verbonden, namelijk de arbeiders... ze komen uit Pakistan, India, Bangladesh, Filippijnen, Indonesië. Ze werken voor een karig loon in verschrikkelijke omstandigheden. Ze maken lange dagen in de hitte, praktisch geen veiligheid, hebben weinig vakantiedagen. Ze wonen in uitgestrekte compounds, net buiten de stad, maar ze komen graag hier werken omdat ze op die manier hun familie kunnen onderhouden. Veel migranten zijn nochtans naar huis teruggekeerd door de crisis, die hier ook heeft toegeslagen.
Het project om de andere eilanden te bebouwen, zoals de 'Universe' is uitgesteld tot...???
09/11
Dagtoer in Dubai en 's avonds transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Muscat. 20.15 - 21.25 h. Oman Air.
Verwelkoming door de lokale gids en transfer naar het hotel Park Inn.
Overnachting.
09 november 2014
Een rustdag, heerlijk luieren aan het zwembad... en deze voormiddag een beetje wandelen aan de Marina met een heerlijk kopje koffie op een terras... altijd even relax.
'CAYAN TOWER' en 'skyline' van de 'MARINA'
EN het heerlijke 'kopje' koffie...
Inpakken om straks naar de luchthaven te vertrekken voor de korte vlucht naar Muscat in Oman.
'REISPROGRAMMA' - OMAN
09 november 2014 - 18 november 2014
With special thanks to our guide, Khalid, who was a real warm personality , drove us in a safe way up into the canyons , gave us breathtaking views, gave us the possibility to meet Omani people and have a coffee with them.
He became a friend.
De man met de witte tulband is over de 100 jaar!!!!Zijn eerste vrouw is rond de 60 en zijn tweede die in hetzelfde huis woont, is ongeveer 35 jaar oud. De kleintjes die je ziet, zijn zijn kinderen!!! De man met de beige tulband is de lokale gids die trekkings doet met toeristen. Zijn leeftijd: onbekend! Het zijn stuk voor stuk fiere mensen met een speciaal charisma.
OMAN
Het sultanaat Oman - hoofdstad: MUSCAT - ligt in het Zuidelijk deel van het Arabisch schiereiland tussen India en Afrika en verenigt in één land wat reizigers vanuit de hele wereld op verschillende bestemmingen in deze regio zoeken.
De oppervlakte bedraagt 309.500 m² en de gesproken taal is Arabisch en Engels.
Er zijn prachtige berglandschappen, variërend van steile bergen, goudkleurige zandstranden en een volmaakte zee tot een woestijn die zich voor alle soorten avontuur leent.
Het grondgebied van Oman bestaat voor 80 % uit woestijnen, want er zijn verschillende soorten: zand, duinen, vlaktes, plateaus en bergen. Het is altijd een afwisselend landschap, afgewisseld met tropische wadi's. Het is een explosie van groene en blauwe kleuren.
Oman heeft een 1700 km lange kuststrook en de oceaan ziet er telkens anders uit. In o.a. Ras Al Jinz en omgeving komen de reuzenschildpadden hun eieren leggen en meer naar het zuiden zijn er kilometers lange zandstranden. In het Noorden ligt Musandam, een geïsoleerd gebied aan de beroemde Straat van Hormuz, dat pas sinds een paar jaar opengesteld is voor de toeristen en waar schitterende baaien worden omsloten door weelderige fjorden.
Het dierenrijk is heel erg beschermd door de Omani. Het jagen, doden of gevangen nemen van alle wilde dierensoorten is strafbaar in Oman. Er zijn o.a. de Arabische oryx, het Arabische luipaard, de Arabische gazelle, de Reem gazelle, de Arabische tahr (geitachtig) en de Nubische ibex (bergdier, geitachtig).
De wateren van Oman kennen een groot aantal dolfijnen en walvissen, waaronder de bultrug en zoals eerder vermeld de zeeschildpadden, waarvan er 5 soorten bestaan ( de groene schildpad = bedreigde diersoort, de dikkoppige zeeschildpad, de Olive Ridley = kleinste, de Karetschildpad en de Leerrug schildpad).
Er zijn meer dan 85 soorten vogelsoorten die het hele jaar leven in Oman en er zijn 450 soorten vogels die hier regelmatig terugkomen om te broeden. Muscat is overigens één van de beste plekken ter wereld voor de Steppe Arend. Er zijn valken, flamingo's, visarenden, uilen enz. .
Oman heeft een rijke geschiedenis, denkend aan beroemde helden zoals de Koningin van Seba, Sindbad de Zeeman en Marco Polo. Het heeft een rijk verleden als kruispunt van de legendarische zijde- en wierookroutes en natuurlijk de Bedoeïenen, die niet alleen herders of landbouwers waren, maar ook vissers, handelaars en zeevaarders. Het woord Bedoeïen betekent bewoner van de woestijn. De bergbedoeïenen houden schapen en kweken dadelpalmen en zijn uiterst bedreven in het onttrekken van hars aan de Boswellia, dat wordt gebruikt als grondstof voor wierook. Trouwens het allerduurste parfum ter wereld (Amouage) wordt in Salalah gemaakt en telkens in een kristallen flesje geleverd. Een legendarisch parfum!
Er zijn ook de visbedoeïenen die pareloesters en zeeoren opduiken en in de zomermaanden zich wijden aan de dadeloogst.
De woestijnbedoeïenen zijn onafscheidelijk verbonden met hun dromedarissen en een aantal van hun stammen wonen nog steeds in hutten van palmbladeren (zoals in Wahiba).
De gastronomie in Oman is gebaseerd op gebakken vlees met veel specerijen en rijst. Veel salades en Libaneze mezzes. Er zijn 60 soorten dadels en er wordt veel thee gedronken met kardemon.
Oman, the oldest independent state in the Arab World, is peppered with traces of the past. It is in the same time mystery and majesty.
The Omani are wearing their dresses with a certain allure , very proud of their country, warm and kind to the visitors. Wherever you go, you will be greeted with the words, A salaam alaykum and with your answer wa alaykum a salaam, you will see a big smile.
You will be easily invited for a tea or coffee with dates. The best dates in the world, you ll find it here. They are very sweet.
Chai karak is black tea with milk, cardamom and spices. I never drink tea with milk, but in this way fantastic.
What a contrast with Dubai, New York etc... where high build buildings with glass and steel are overwhelming, sometimes in a negative way, here... Muscat remains low-rise and whitewashed buildings and hotels.
The Sultan Qaboos Grand Mosque is also a very nice Mosque, not that big as the one of Abu Dhabi, but worthwhile for a visit. You will be surprised by the carpet, which is the largest of this type ever handmade. It contains 1.700.000.000 knots, covers 4.343 m², weights 21 tonnes and took 4 years to weave.
The Ras Al Jinz Turtle Reserve protects 120 km² of coastal habitat including 45 km of beaches. The green turtles which nest here lay their eggs in clutches (more than 100). It is impressive to see this and luckely we had the chance to see it. Khalid did efforts for us so that we could have the chance to see it alltough it was not easy.
Ras Al Jinz... it could be the serenity, the beauty of the coastline, the warmth of the inhabitants... anyway this is the place for the largest number of mating turtles in Oman. It is the migration destination for 6000 to 13000 turtles who make their annual journey here from the Arabian Gulf, the Red Sea and the East African Coast. The green turtle gets its name because of the green algae it feeds on. After the mating ceremony, the female is ready to lay her eggs in the sand. But before she digs a number of false nests with her hind flippers to divert predators from her real nest. Only then she deposits her eggs... 100 in all... the mother then starts to cover them with sand, that takes 4 hours. Then exhausted, she returns to the shallows, when she will keep guard, without feeding, for two weeks. After which she returns to lay her next batch of eggs... A cycle that she will repeat over eight times in the nesting season.
The Jebel Akhdar highlands, close to Nizwa, have a Mediterraen climate that is perfect for growing sweet scented roses. The petals are plucked by hand in the cool morning, then boiled to produce a vapor which condenses into the finest rose water of the world.
Perfect for skin, eyes, headache.
The crumpled Hajar Mountains provide a commanding backdrop to Muscat and northeast Oman. The highest is called Jebel Akhdar, Green Mountains, after it's juniper woodlands. Jebel Shams, Sun Mountain, the loftiest peak, offers spectacular views of the Wadi Nakr and Wadi Ghul canyons. This has a height of 3009 m above sea level. A thrilling way upwards, but every corner gives another beautiful surprise.
The deep, rocky gullies, carved out by seasonal floodwaters over millennia, beg to explored on foot or by 4 WD, stopping to picnic or camp. Wadi offer shade and a cool breeze. The Wadi Shab near Sur, are lush with palms and freshwater for a perfect dip.
What is a Wadi? A Wadi is a dried up riverbed found in the mountains. Wadis come into their own after heavy rains, when the rivers start running again and the vegetation is restored. Some Wadis have year around running water, with deep cool pools in which it is safe to swim.
On the whole, Wadis are only accessible with a four wheel drive vehicle as it can be very bumpy.
Wadis are green, lush oases of pal trees, grasses, flowers. Fascinating!
Oman is a country with different aspects. First of all, you feel safe. People are everywhere very friendly, polite, smiling, helpful. You never hear something bad about this country as their Sultan tries to avoid war and misunderstandings and helps a lot in discussions between political persons, kings, presidents etc... Everywhere you see pictures of him. The National Day here in Oman is on the 18 th of november and allways a celebrating day. Everywhere flags, lights, fireworks etc.
He is loved by his people as he is doing a lot to help his people. The Omani can build a house easely as they get a piece of land from the government. It is well controlled.
For the moment he is in Germany to recover from cancer. People were so happy last week as he spoke to his people via television from Germany, when he told them that he feels better.
Mussandam.
Cette région stratégique surplombe le détroit d'Ormuz, une des voies maritimes les plus fréquentées au monde. Les montagnes majestueuses et le ballet des dauphins jouant dans la baie sont des spectacles inoubliables.
Ses montagnes spectaculaires, souvent comparées aux fjords norvégiens, (moi personellement je dirai plutôt les fjords de Chili), surplombent les criques rocheuses de la côte.
Pas besoin de masque de plongée sur la côte de Mussandam:
les balades en bateaux vont à la rencontre de dauphins, de poissons volants et parfois même de baleines!
Trajet en avion jusqu'à Musandam depuis Mascate : un spectacle époustouflant fait de montagnes et d'une mer au bleu profond, fantastique.
Malheureusement Carla a dormi une grande partie du trajet... Mais elle était gâtée par un morceau de tarte au chocolat à la fin...
09/11
Aankomst te Muscat en afhandeling visum voor Oman op de luchthaven. Nadien transfer naar het hotel Park Inn. Overnachting.
Mascate
Sachez que le sultanat est un trait d’union entre l’Inde et l’Afrique, Oman est un pays montagneux entouré de sable et d’eau : éclats d’azurs de l'Océan Indien sous le soleil d'Arabie, variations d’émeraude dans la fraîcheur des wadis, ces oueds qui irriguent les luxuriantes palmeraies... La magie opère à chaque instant durant le voyage. Le désert y est inexpugnable, ponctué de djebels escarpés et de dunes rouges et blondes. D’une nature probablement la plus variée de la péninsule Arabique, le sultanat offre un contraste saisissant entre montagnes, plaines côtières et déserts.
C’est le troisième plus vaste pays de la péninsule après l’Arabie Saoudite et le Yémen. Il se différencie des émirats du Golfe par sa situation méridionale et son ouverture sur l’océan.
Oman est découpé administrativement en onze gouvernorats : Mascate, Dhofar, Mussandam, Al Buraymi, Ad Dakhiliyah, Al Batinah Nord, Al Batinah Sud, Al Wusta, Ash Sharqiyah Nord, Ash Sharqiyah Sud et Ad Dhahirah.
Superficie : 309 500 Km²
Population : 3,9 millions habitants.
Régime : Monarchie parlementaire
Chef de l'Etat : Sa Majesté le Sultan Qabous Bin Saîd Al-Said (souffre du cancer et se laisse soigner en Allemagne). Il est adoré par son peuple.
Langue parlée : Arabe. Anglais largement répandu
Monnaie : Le rial omanais (OMR), Un rial vaut environ 2 €.
Capitale : Mascate, principal centre politique, économique et administratif
3165 Km de côtes
Plus hautes montagnes : 3 075 m d'altitude (au Jabal Shams)
Mascate compte 600 000 habitants (avec le port de Muttrah) et s’étend aux pieds du Jabal Hajar sur la mer d´Oman. L’urbanisme est conforme aux traditions de l’architecture arabe : pas de hauts immeubles ni de toits inclinés, des rues propres et des constructions aux couleurs sable ou blanche.
La vieille ville est aussi l’un des lieux de résidence du Sultan Qabous Bin Saïd. Son palais est bâti dans un style architectural contemporain mais respectant le style islamique traditionnel. La résidence de Al Alam est flanquée des forts de Jalali et Mirani, témoins majestueux du passé.
La mosquée d’Ali et la nouvelle mosquée au bord de la mer ajoutent au charme du site. Le port de Muttrah est le centre commercial de la capitale et son marché aux poissons, son souk et des nombreux bazars où les locaux y vont pour acheter un peu de tout.
Les 3 quartiers principaux de Mascate sont Mascate, Mutrah et Ruwi.
09/11/2014 – AANKOMST IN MUSCAT – OMAN
Bij aankomst in de luchthaven een massa mensen in de rij voor het visum. Oman zit in de lift en opvallend veel Duitsers.
We worden opgewacht door onze lokale gids, Khaled. Een oudere, maar zeer sympathieke man, die heel goed Engels spreekt en goed kan vertellen.
Transfer naar het hotel Park Inn. Een modern, nieuw hotel, centraal gelegen. Mooie, ruime kamers met inloopdouche, een heel goed ontbijtbuffet en op het dak een zwembad met tuinsalons. Heel gezellig en mooi uitzicht op 'de witte stad' Muscat.
Souk in Muscat en 'Lieve anders dan anders...'
10/11
Ontbijt. Volledige dag bezoek aan de stad Muscat met o.m. verkenning van de omgeving van Shatti Al Qurum met elegante villa's en het Royal Opera House. Nadien bezoek aan de Grote Moskee (de tweede grootste, na Mekka, van de wereld).
Bezoek aan het museum Bait Al Zubair, dat een mooie verzameling biedt van wapens, kledij, juwelen en huishoudartikelen.
Verder door naar het Al Alam Palace en nadien door naar de Corniche in Mutrah. En 6 km verderop ligt de kleurrijke soek Muttrah.
Lunch onderweg.
Overnachting in het hotel.
AMOUAGE.... Het duurste parfum ter wereld...
Het Parfumhuis Amouage is in 1983 opgericht door de sultan Quaboos uit het Sultanaat Oman. Zijn doel was om een westers parfum te creëren met een oosterse sfeer en sensuele Arabische ingrediënten zoals wierookhars en mirre. De bedoeling was, om dit als geschenk te geven aan zijn gasten. Het resultaat was Amouage. Het gebruik van wierookhars (frankincense) is al duizenden jaren oud en in de oudheid was het spul meer waard dan goud. De meest gewilde wierook komt uit Dhofar in het sultanaat Oman. Volgens een legende waren de "Boswelia" bomen zo waardevol, dat ze door gevleugelde slangen werden bewaakt. met het oog op deze wierookhars wilde Alexander de Grote Arabië binnenvallen, maar voordat het zover kwam ging hij dood.
De parfums zijn geïnspireerd op het rijke en kleurrijke erfgoed van Oman. Geweldige geuren, vervaardigd met unieke ingrediënten van de hoogste kwaliteit van over de gehele wereld. De Amouage parfums worden gecreëerd door internationaal erkende parfumeurs uit de Franse parfumstad Grasse.
Amouage gebruikt voor het Midden-Oosten traditionele parfum ingrediënten zoals agarhout, wierook, musk, roos en specerijen, maar de ontwikkelaars van de geuren zijn perfumeurs van de grote geuren en smaak bedrijven. Het eerste Amouage parfum (Amouage Gold) is in 1983 gecreëerd door de Franse parfumeur Guy Robert. Guy Robert heeft meesterwerken gemaakt voor Hermes, Dior, Rochas ... Bijna alle parfums zijn in de traditionele Amouage flacons: flacons met vrouwengeuren herinneren aan de vorm van het Paleis Ruwi Moskee in Muskat (Oman), flacons met herengeuren hebben een vorm van Khanjar, de traditionele dolk van Oman. Amouage's vroegste editie is gecreëerd in 1983 en de nieuwste in 2013.
Met een creatie van Amouage onderscheid je je van de gemiddelde parfumdrager en dat is een ultieme luxe, waaraan uiteraard een prijskaartje hangt. Voor een fles betaal je € 195,-- ( 50 ml) of € 230,-- (100 ml). Een parfum van Amouage wordt niet voor niets the Gift of Kings genoemd.
Er is ook een hele badlijn ontworpen, alsook geurkaarsen en een lederlijn.
Dus Oman is niet alleen gekend door het duurste parfum ter wereld, maar ook nog als properste stad van de wereld, na Singapore.
10 november 2014
Bezoek aan de Moskee van Muscat.
Enkele uren voordien was John Kerry er ook geweest, want die hadden die dagen een conferentie met verschillende staatshoofden en logeerden in het sjieke hotel, Al Bustan Palace, waardoor wij dit hotel niet konden bezoeken.
Het paleis van de Sultan.
De vismarkt.
Het museum waar binnen niet mag gefotografeerd worden.
Royal Opera House.
Als afsluiting een overvloedig, heerlijk diner met gegrild vlees en vis in een lokaal Turks restaurant, samen met onze gids, die ondertussen onze vriend is geworden. We betaalden voor al dat lekkers voor ons, met dranken en voorgerecht inbegrepen, omgerekend... 24 euro... wel een speciale prijs door onze gids die vermindering krijgt voor de meegebrachte klanten.
11/11
Ontbijt. Vertrekv anuit Muscat naar Jabal Shams via naar Nakhal (130 km), met een bezoek aan het Fort en nadien verder door naar Wadi Bani Auf. Via een mooie route door naar Balad Seyt, Jabal Shams met de hoogste berg van Oman (3009 meter boven de zeespiegel).
Lunch onderweg.
Avondmaal en overnachting in het hotel Jabal Shams Resort.
11 november2014
We vertrekken richting binnenland voor een lang traject per jeep 4 x 4... door de canyons. Gelukkig kunnen we dit traject doen, want het hing af van de toestand van de wegen... inderdaad verleden weekend hebben ze hier, uitzonderlijk, een storm gehad met overvloed aan water, overstromingen en wegen vol met modder want de rioleringen konden dit niet verwerken. Men is dit ook niet gewoon hier hè.
Schitterend. Onze gids heeft een verrassend plekje gevonden voor onze pick nicklunch.
Alleen, op een hoge top, met een helblauwe lucht en vooral verse, frisse lucht...
Een lange dag vandaag....
Bezoek aan het fort van Nakhil, gelegen op de top van een massieve heuvel en is 400 jaar oud.
De deuren en ramen zijn mooi gedecoreerd. Er zijn de traditionele meubelen, het handwerk te bewonderen. Een mooi uitzicht over de vallei.
Nadien door naar de wadi Bani Auf.
Wij hobbelen, rijden door plassen, steigeren, draaien en keren en telkens voor ons een werkelijk adembenemend uitzicht... hoge canyons, diepe ravijnen.
Verder door nadien, gemakkelijk op 2.200 m hoogte, steeds kronkelend op naar Balad Seyt.
Nadien door naar Jabal Sham waar we dineren en slapen in het beste resort tot nu toe daar.
Men bouwt er nu er een 5 sterren resort.
Eens de zon weg, is het er vreselijk koud, kan ook niet anders, met die hoogte.
Ik val onmiddellijk in een diepe slaap...
12/11
Ontbijt. Van Jabal Shams naar Nizwa via Bahla/Jabrin/Tanuf.
Historische tour in Nizwa met o.m. het Fort Bahla (Unesco) en
nadien bezoek aan het Jabrin Kasteel, bezoek aan de soek en het Nizwa Fort.
Lunch onderweg.
Avondmaal en overnachting in het hotel Golden Tulip Nizwa.
Gisteren op die hoogte hadden we geen wifi, vandaar dus ook geen nieuws.
We vertrekken vandaag naar Bahla met bezoek aan het fort, blijkbaar het oudste van Oman en staat op de lijst van Unesco.
Nadien door naar Jabrin en bezoek aan het goed bewaarde kasteel. Mooie Islamietische architectuur en mooie houten plafonds.
Bezoek aan Tanuf, bekend om het gezonde water.
Nadien door naar Nizwa, bezoek aan het reusachtig grote fort, uit de 17 e eeuw. Vlakbij ligt een mooi moskee.
Na een heerlijk versgeperst sinaasappelsapje, heeeeerlijk!!, bezoek aan de souks, waar we echt rozenwater kopen de heerlijke dadels. Ze zijn hier de beste van de wereld.
Tegen18.00 h komen we in ons hotel, de Golden Tulip.
Mooi hotel, ruime kamers, groot zwembad en vanavond hebben we een barbecue aan het zwembad.
Nadien lekker slapen, want we moeten er morgenvroeg uit...
13/11
Ontbijt. Vandaag D-Day!!! Vertrek vanuit Nizwa naar Wahiba Sands. Lunch onderweg.
Avondmaal en overnachting in het prachtige luxueuze tentenkamp Desert Nights Luxury Camp.
Wahiba Sands
Wahiba Sands is without a doubt one of the most beautiful deserts in the Arabian Peninsula.
Mysterious, high dunes from deep red to rich honey, incredible silence, you are confrontated by yourself. I, myself, woke up at 5.15 h am and I was all alone, walking in the dark, waiting for the sunrise. This silence I will never forget. I saw a few stars, the moon and than there was the sun. It was not cold, I didn't t need a jacket. Wonderful. And after a while other people came out to enjoy the peaceful location.
Le désert
Oman est la destination rêvée pour une évasion dans le désert, qui couvre 80% du territoire du Sultanat. Le désert de Sharqiyah (ou Wahiba Sands) et ses immenses dunes ! Incroyable! Les longues vagues de sable déroulent leur palette changeante de blond, ocre et brique sur une étendue de 180km du nord au sud et 80km d’est en ouest.
Fief des Bédouins, une escapade dans le désert de Sharqiyah est aussi l’occasion d’approcher la culture de ce peuple semi-nomade. Les familles bédouines, bien qu’aujourd’hui souvent sédentarisées aux portes du désert, continuent d’y élever chèvres et dromadaires dans leurs campements. Les courses de camélidés, montés comme des chevaux, déchaînent les passions des Omanais pendant les doux mois d’hiver.
Le Desert Nights Camp est incontestablement l’adresse la plus « chic » du désert. C’est d’ailleurs plus un hôtel qu’un campement… Dans le cadre enchanteur des dunes des Wahiba Sands, ses 26 tentes d’inspiration bédouine (en fait des bungalows en dur construits sous des toiles de tente), de grand confort, sont élégamment décorées dans le style d’Arabie. Elles sont spacieuses et bien équipées (coin salon avec minibar, jolie petite salle de bains, climatisation) et disposent d'une agréable terrasse pour profiter du coucher de soleil sur le désert....
Que j'ai apprécié le silence...
14/11
Ontbijt. Vertrek naar Sur via Wadi Bani Khalid met lunch onderweg.
Na 85 km bezoek aan Wadi Bani Khalid (een van de mooiste wadi van Oman) en nadien door naar Sur.
Vroeg avondmaal. Vertrek rond 19.30 h. naar Ras Al Jinz (op 55 km afstand) voor een bezoek aan het strand waar de reuze groene zeeschildpadden aan land komen om hun eieren te leggen.
Rond middernacht terugkeer naar het hotel Sur Plaza voor overnachting.
Witte 'sneeuwbergen'.
Gekwetste aangespoelde walvis.
Plafond Hotel Plaza in Sur.
Vismarkt in Sur.
Tijgerrots
SUR
Sur reste le plus grand port traditionnel du Sultanat d’Oman. Ses chantiers navals sont toujours réputés. Quelques ateliers traditionnels pérennisent cette activité : des ghanjahs, voiliers de taille plus modeste, y sont encore construits selon les méthodes ancestrales. La pêche et la fabrication de filets sont d’autres occupations traditionnelles encore pratiquées par les habitants de Sur.
DHOW
La tortue de mer revient toujours pondre ses œufs sur la plage où elle est née, après avoir fait un voyage de plusieurs centaines de kilomètres ! Cet étonnant phénomène naturel s’observe sur les plages d’Oman : une expérience unique à ne pas manquer…
Un éco-projet touristique pour la protection des tortues vertes a été mis en place dans la réserve de Ras Al Jinz (Ras Al Jinz Turtle Reserve), à 40 minutes au sud de Sur. Au moment que nous étions là, il y avait justement une grève des gardeurs du parc. Pas possible d'y aller...Mais grâce à Khalid, il a tout fait pour qu'on pourra y aller...Eh bien, on a vu une tortue qui pondait justement ses oeufs (parfois 100 ou plus!!). Et j'ai eu une petite dans ma main... Très doux. La nature est magnifique.
15/11
Ontbijt. Vertrek vanuit Sur naar Muscat via de kustweg. Lunch onderweg.
Stops o.m. aan Wadi Shaab, Tiwi en Fins Beach (een van de mooiste stranden ter wereld), Bimah Sinkhole.
Overnachting in het hotel Park Inn in Muscat.
Flamingo’s
Fins Beach
Sinkhole
Restaurant The Cave in Muscat
Samen met Khalid en Youssef.
16/11
Ontbijt. Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Khasab. 11.40 - 12.55 h.
Het Musandam Peninsula is het meest Noordelijke en smalste deel van Oman met een oppervlakte van 3000 km² en ligt in de Straat van Hormuz.
Bezoek aan het gerestaureerde Fort en de oude en nieuwe soeks in de stad Khasab. Nadien door naar Wadi Qadah, Tawi. Bergsafari naar per 4 x 4 naar Jebel Harim.
Picknicklunch onderweg.
Overnachting in het hotel Atana in Khasab.
Khasab.
For more than four centuries the castle has cast its strong shadow over the sands of the khawr. This castle which housed the Wali and his family in recent centuries, which once held prisoners, has been restored and is now a museum. The castle gives an idea about the traditional Omani dress, old documents, library etc. this museum has won the very prestigious Museums and Heritage Award for Excellence in 2010.
Khasab village... small village with large, nice houses like villas with expensive cars, most of the time Lexus. They belong to the local fishermen. Here they catch a lot of fish as prawns, squid, king fish, tuna. They export to Dubai and other countries. We ate the prawns, in one word delicious. Fresh, simple and what a difference in taste.
There are no taxis and the airport is only available for small planes which will be changed in the future.
At the port there is a lot of business... traders are busy with export of cigarettes, alcohol and many other things for Iran as it is much more expensive there and no taxes.
Musandam peninsula is situated in Oman s most northly point and covers an area of 1800 km2. Overlooking the tip of Musandam is the strait of Hormuz.
Standing high over this strategic passage it was and is the route between the Middle East, the Orient and Africa.
17/11
Ontbijt. Cruise in een typische dhow in en rond de fjorden van Oman. Lunch aan boord.
Aan boord van een traditionele houten dhow (boot) varen naar Khor Sham, tussen fjorden en dolfijnen, kleurrijke vissen...
Overnachting in het hotel Atana.
Our captain of the cruise ship
18/11
Ontbijt. Volledige dag genieten van de omgeving. In de late namiddag vertrek naar Dubai luchthaven per wagen.
Vrije tijd tot late transfer naar de luchthaven Dubai overland. (ongeveer 3 uur rijden).
Retourvlucht is op 19/11 om 01.25 h. LH 631 met aankomst te Frankfurt om 05.45 h. met aansluitend
de vlucht naar Brussel om 07.25 h met aankomst te Brussel om 08.25 h. (LH1004).
Notre hôtel à Khasab
Zicht vanaf ons balkon
Vertrek vanuit Brussel met Lufthansa naar Frankfurt. LH 1005 om 09.05 h. Aankomst te Frankfurt om 10.10 h.
Relaxen in de lounge op de luchthaven tot de volgende vlucht om 13.25 h. LH 630. Voor alle zekerheid heb ik niet de vlucht van 11.00 h genomen uit Brussel, je weet maar nooit, door het weer of staking of wat dan ook mogelijk is hier in Europa...
Aankomst te Dubai om 22.35 h. lokale tijd (drie uur later dan België).
Transfer naar het appartement in Dubai, aan de marina.
Overnachting.
Dubai is vooral rijk geworden door de olie. Vrijwel al het geld wat hiermee verdiend is, wordt nu gebruikt om de stad om te toveren tot een wereld van luxe en plezier waar de toerist zich geen seconde hoeft te vervelen. In Dubai is er namelijk voor ieder wat wils: zee, zandstranden, adembenemende wolkenkrabbers, heel veel winkelcentra en een bruisend nachtleven.
De V.A.E. is een modern land waar gastarbeiders uit alle delen van de wereld naar toegekomen zijn om te werken en te leven. Er wonen meer dan 100 nationaliteiten in de V.A.E. en het resultaat is een unieke multiculturele samenleving waarbij zowel de lokale bevolking als de gastarbeiders zeer gemoedelijk naast elkaar leven. Ook heel tolerant qua godsdienst.
Dubai is de afgelopen jaren van relatief onbekende stad ergens in het Midden-Oosten uitgegroeid tot één van de topbestemmingen voor de jetset en een belangrijk economisch knooppunt tussen Europa, Azië en Afrika. Ik herinner me nog mijn bezoek aan de Emiraten in de periode van 1991... Ongelooflijk, de straten bestonden toen nog uit zand en kiezelstenen. Ik sliep toen in een van de weinige hotels, de Sheraton. Weinig toeristen, enkele shoppingmalls en restaurants. Uit eten was toen al zeer duur... Bij een Indiër bv. een gerecht betaalde je toen 25 USD. en het was niets speciaals. Er viel ook weinig te beleven toen 's avonds. In de bar van het hotel zag je dan de lokale bevolking, de mannen in hun typische witte kledij, naast elkaar zitten aan de toog, ze leken wel op nonnen. Hun echtgenotes zaten dan braaf te wachten achteraan in de bar...
Voor de kredietcrisis leek het alsof alles mogelijk was in Dubai. Het ene na het andere waanzinnige idee werd in de media gelanceerd en aan geld om deze projecten te realiseren leek geen gebrek te zijn. De crisis die in het jaar 2007 ontstond heeft een enorme impact gehad op de financiële situatie in Dubai. Investeerders waren ineens niet meer zo happig om geld te pompen in de exorbitant dure projecten en volgens de media heeft het emiraat meerdere keren op de rand van een faillissement gestaan. Mede dankzij de hulp vanuit buuremiraat Abu Dhabi is de ergste ellende voorkomen en wordt er weer vooruit gekeken. De groei zit er weer in, hoewel het tempo waarin het gebeurt wel lager ligt dan voor de crisis.
Dubai telt vele moskeeën. Voor toeristen de meest interessante is de uit 1979 stammende Jumeirah Mosque, ofwel in het Nederlands de Jumeirah Moskee. Deze moskee ligt aan Jumeirah Road en is volgens de meesten de mooiste moskee van Dubai. Tot het jaar 2004 kon je de moskee als niet-moslim niet bezoeken. Inmiddels wordt er dagelijks, met uitzondering van vrijdag, een rondleiding gegeven. Het behoort tot de populairste bezienswaardigheden in Dubai.
Voor autoliefhebbers is het emiraat Dubai een prachtbestemming. Tussen de vele Aziatische auto’s rijden er een redelijk aantal auto’s rond die bij ons zeer exclusief zijn, maar die je hier aanzienlijk vaker aantreft. Zo kan het voorkomen dat je meerdere Rolls Royces bij elkaar ziet staan of dat de weg langs The Walk meer op een autoshow lijkt dan op een doorgaande weg. In Abu Dhabi heb je het attractiepark Ferrari World, waar een aantal bijzondere Ferrari’s tentoongesteld staan en nog veel gaver is het racecircuit Yas Marina Circuit. Op dit officiële Formule 1 circuit kun je vrijwel dagelijks genieten van raceauto’s die met veel kabaal hun rondjes over de baan maken.
De leukste manier om vanaf het vasteland naar het einde van Palm Jumeirah te reizen is met de Palm Jumeirah Monorail. Deze monorail brengt je in tien minuten vanaf Gateway Towers naar Atlantis The Palm. De rit voert je over de stam van het palmeiland. Door de hogere positie krijg je onderweg een prachtig uitzicht op Palm Jumeirah. Zo kun je de appartementsgebouwen beter bekijken, maar ook de vele villa’s die op de zijtakken liggen. Tegen het einde van de rit heb je een heel goed uitzicht op het indrukwekkende Atlantis The Palm hotel.
Het goud blinkt in Dubai niet alleen in het interieur van de luxe hotels zoals het Burj Al Arab hotel. De goudsoek in het oude centrum van de stad is een populaire plaats om tegen mondiaal gezien redelijk goedkope prijzen gouden sieraden te kopen. In de winkels kun je over het algemeen zonder enige probleem kopen, buiten de winkels is de kans redelijk dat er namaakspullen aangeboden worden, zeker op het gebied van horloges. Voor een fractie van de werkelijke waarde kun je op straat een goede kopie kopen van een Rolex of Breitling horloge. Goud moet je helemaal niet op straat kopen, maar in de winkels. Houd er rekening mee dat de prijzen die gevraagd worden in vrijwel ieder geval onderhandelbaar zijn. De winkelcentra in Dubai bieden ook voldoende mogelijkheden om prachtige sieraden te kopen. Zo heeft de Dubai Mall ook een eigen ‘gold souk’ waar je een verzameling van meer dan tweehonderd juweliers aantreft.
Op 4 januari 2010 was de officiële opening van Burj Kalifa. Met een pas op dat moment openbaar gemaakte hoogte van maar liefst 828 meter de hoogste toren ter wereld. Superlatieven komen tekort om dit immense bouwwerk te beschrijven. Zo telt het gebouw maar liefst 162 verdiepingen, die gezamenlijk goed zijn voor meer dan een half miljoen vierkante meter vloeroppervlakte. Burj Khalifa maakt gebruik van enorm snelle liften (18 meter per seconde) om mensen zich tussen de vele verdiepingen te laten verplaatsen.
Wie toevallig niet één van de dure appartementen in Burj Khalifa gekocht heeft en een hotelkamer in het peperdure Armani Hotel in de toren te duur vind, die kan gebruik maken van het observatiedek die zich op de 124e verdieping bevindt. Een bezoek aan At the Top, zoals het observatiedek heet, kan tegen betaling. Tijdens de populairste uren, met name rondom zonsondergang, is reserveren aan te raden. Je bent dan gegarandeerd van een plekje in de lift naar boven op de afgesproken tijd. Aan te raden is om ongeveer een half uur tot drie kwartier voor zonsondergang te gaan. Je kunt dan de zonsondergang vanaf een enorme hoogte zien en daarna de stad zien transformeren in een feest van lichtjes. Als je lang genoeg boven wacht kun je de fonteinshow op de begane grond van bovenaf bekijken.
De drukstbezochte gratis attractie van Dubai is de Dubai Fontain. Dit is de grootste fonteinshow ter wereld. Het water kan tot een hoogte van maar liefst 152 meter omhoog gestuwd worden. De fonteinen spuiten vooral in de avond, nadat de zon onder is gegaan. De show wordt dan ieder half uur getoond. Daarbij worden verschillende muzieknummers gebruikt. Zo kun je Arabische muziek, klassieke stukken of moderne popsongs horen waarop de show gebaseerd is. De fonteinen zijn onderdeel van Burj Lake, het kunstmatige meer tussen Burj Khalifa, de Dubai Mall en Souk Madinat. Indrukwekkend!
Dubai is misschien wel het grootste shoppingparadijs te wereld. Hoewel het vooral steden als Milaan en Parijs zullen zijn die op modegebied toonaangevend blijven, is winkelen in Dubai toch ook echt een hele belevenis. De meeste aandacht wat betreft winkelen wordt gegeven aan de grootste winkelcentra zoals de Dubai Mall (met het gigantische aquarium) en de Mall Of The Emirates (met de indoor skibaan). Het is er allemaal groot en prachtig en het aanbod van winkels is zeer internationaal. Je vindt hier een mix van de bekende luxe merken zoals Louis Vuitton, Prada, Rolex en Cartier en Chanel.
Het is een exclusief 7 sterren hotel met alleen suites. Op de 28 e verdieping is er een helikopterdek en een restaurant dat in de lucht lijkt te hangen en het is tot nu toe het hoogste gebouw van de wereld. Het ligt op een eigen kunstmatig eiland en is schitterend wit overdag en 's avonds regenboogkleurig wanneer de gevel wordt gebruikt als scherm voor spectaculaire lichtshows. Het gebolde zeil van de traditionele dhow was de inspiratie voor deze creatie. Het is ook een van de duurste gebouwen ter wereld, de kosten zijn nooit openbaar gemaakt. 250 funderingspalen zijn 40 m diep de zeebodem in geheid, 70.000 m³ beton en meer dan 9000 ton staal waren nodig voor de constructie van de toren. 43.445 m² glas bedekt het gebouw, 30 verschillende soorten marmer en 8000 m² aan 22 karaat bladgoud werden verwerkt in de inrichting.
De enorme gouden zuilen in de lobby, geven het atrium een duizelingwekkende sfeer.
Er is een onderwaterrestaurant, Al Mahara.
De Skybar voldoet aan alle verwachtingen... hemelhoge locatie met zicht op de glinsterende kustlijn. Hier houden wij op 5 november onze 'High Tea', met de echte scones en room, sandwiches enz.
JUMEIRAH MOSKEE.
Deze moskee werd gebouwd in 1998 en is een voorbeeld van moderne islamitische architectuur. Twee minaretten kronen deze moskee.
Het is een schitterend gezicht tegen de blauwe lucht en 's avonds adembenemend door de verlichting.
DE PALMEN.
Het palmvormige eiland kan gelden als het 'achtste wereldwonder'. Het is een van de grootste door mensen gemaakte bouwsel en is zichtbaar vanuit de ruimte. Bijna 5000 villa's en luxe appartementen (allemaal verkocht!). Er zijn nog twee grotere projecten , nl. Palm Jebel Ali en Palm Deira.
http://www.airpano.com/360Degree-VirtualTour.Dubai-Palm-Jumeirah
Dit is de levensader van het oude en nieuwe Dubai. Een bruisende mix van heden en verleden. De traditionele dhows in hout tegen een achtergrond van moderne gebouwen, zoals bv. de Bank van Dubai, dat gebouwd werd in 1995. Dit gebouw heeft een gewelfde muur in glas en symboliseert een bollend zeil. Het fundament van het gebouw is gevat in groen glas dat verwijst naar het water en het dak is in aluminium. Het is heel mooi bij zonsondergang door de weerspiegeling van de zilveren en gouden lichtjes.
De abras, watertaxi's met platte bodem, vormen een gezellige en koele manier om te genieten van het uitzicht. Zo'n 40.000 mensen per dag nemen deze taxi's.
Van de Deiraoever van de Creek kijkt men over de windtorens, minaretten en de 54 koepels van de grote Moskee.
DUBAIMUSEUM.
Dit museum ligt in de historische wijk Bastakiya, aan de rivier. Het laat zien hoe van een kleine woestijnplaats in korte tijd een kosmopolitische stad ontstond en nu belangrijk is voor geldwezen, handel en toerisme.
Er is het Fort Al Fahidi, gebouwd in 1787, met zijn schitterende uitkijktoren en diende om de Emiraten te verdedigen tegen aanvallen.
Het is nu een stadsmuseum.
Een zaal toont de kleding, sieraden en wapens van het bedoeïenvolk. De binnenplaats huisvest een barasti-huis (huis van dadelpalm).
Een andere zaal toont de technieken van de parelduikers, die neusklemmen droegen om naar onmogelijke diepten te gaan.
Bij de uitgang ziet men een traditionele dhow. Voor de navigatie op basis van de sterren, gebruikten de zeelui de kamal, waarmee de breedte werd bepaald door de hoek van de Poolster, met de horizon te meten.
Een film van een tiental minuten, met archiefbeelden, toont de ontwikkeling van het moderne Dubai vanaf 1960.
BASTAKIYA.
Deze wijk heeft uitgebreide renovaties ondergaan en het is aangenaam kuieren in de smalle straatjes. De gevels van de huizen zijn in de oude staat teruggebracht met arabeske ramen en decoratieve panelen.
Traditionele zandkleurige windtorenhuizen, vaak gebouwd van koraal, hebben elegante binnenplaatsen. Windtorens waren het meest typische element van de Arabische huizen. Met vier open zijden, alle in V-vorm, bogen de windtorens de lucht naar onder, waardoor de kamers beneden werden gekoeld. Onder de toren werd water op de grond gegooid voor nog verdere afkoeling. Er is het café Basta Art, waar het zalig genieten is van een muntthee tussen de bloeiende bougainvillea.
SOEKS.
Een bezoek aan Dubai kan niet zonder een verkenning in de soeks.
De kruidensoek is een lust voor de zintuigen en zeker kruidnagel, kardamon, kaneel en de Iraanse saffraan is een must om aan te kopen.
De goudsoek is een wereld apart. De handelaars zijn gebonden aan strikte regels.
De parfumsoek met zware exotische geuren, zoals jasmijn, amber, roos en awadh mengen zich met traditionele geuren.
De overdekte soek Deira doet meer Indiaas dan Arabisch aan, met een geweldig assortiment aan koopwaar, waaronder kleurrijke textiel, kruiden, keukenspullen, henna en kledij.
Soek Naif is een kitcherig nepwoestijnfort en hier vindt men goedkope kledij, speelgoed, sieraden, nepdesignspullen.
Soek Satwa is een geweldige plek om te snuffelen naar goedkope producten, zoals stoffen, huishoudelijke artikelen en elektronica.
Soek Bur Dubai is gekend omwille van rijke stoffen, zijde, brokaat, linnen, satijn en hier zijn ook de beste kleermakers.
SHEIK ZAYED ROAD.
De belangrijkste verkeersader van Dubai is bekend als 'The Strip' omdat net als in Las Vegas, dit symbool van Dubai's razendsnelle ontwikkeling wordt geflankeerd door de meest eigentijdse architectuur ter wereld. Hier is ook het begin van de snelweg naar Abu Dhabi.
Hier ligt ook het Za'abeel Park, een heerlijk groene zone temidden van het centrum, met vijvers, meren, een cricketveld, voetbalveld, speeltuinen en cafés.
Er is het Dubai World Trade Center, tot in 1979 het hoogste gebouw ter wereld, nu is het een dwerg in vergelijking met de andere wolkenkrabbers.
Business Bay is een tweede Manhattan, een miljardenproject met honderden internationale bedrijven.
Ski Dubai is een gigantische ruimtebuis met 6000 ton sneeuw en vormt 5 hellingen, verbonden door stoeltjesliften en trekliften voor alle skiniveaus, waaronder de langste zwarte afdaling ter wereld.
JACHTHAVENMARKTEN.
Zie verder de foto: 'Zicht vanop ons terras'.
http://www.airpano.com/files/UAE-Dubai-City-Virtual-Tour/2-2
Een schitterende Marina, met luxe appartementsgebouwen, kantoren, fonteinen, wandelpromenade, dat niet moet onderdoen van Cannes. Hier zijn tientallen terrasjes, restaurants en bars.
MALLS OF THE EMIRATES.
Dit is het grootste winkelcentrum van Dubai, met ruim 400 winkels, grote vestigingen zoals Carrefour, Debenhams en talloze modemerken. Er zijn vele bioscoopzalen en een grote kindertuin, tientallen cafés en restaurants.
MADINAT JUMEIRAH.
Dit is een stukje extravagante wijk aan de kust, bestaande uit 2 luxe hotels, Al Qasr en Mina A'Salam en het exclusieve Dar Al Maysaf: 29 traditionele zomerhuizen met binnenplaats. Rondgaan door dit reservaat, doet denken aan Venetië, met de vele grachten en terrasjes alom.
Het Al Qasr hotel is ontworpen als de zomerresidentie van een sjeik. Het is een boetiekhotel, terwijl het andere hotel Mina A'Salam is opgericht aan de zee en groter.
De Madinat Arena is gebouwd rond een lagune en heeft ruim 4000 stoelen.
Het Madinat Theater is een luxe gelegenheid met 442 stoelen, de ideale plaats voor opera, ballet, film en cabaret. Het internationale filmfestival van Dubai wordt hier gehouden. Volgens Morgan Freedom wordt dit een concurrent voor Cannes. Sterren zoals Richard Gere en Oliver Stone zijn regelmatig geziene gasten.
JamBase is een muziekzaal, waar gegeten en gedanst wordt. Het is een jazzbar in jaren vijftigstijl en mengt Latijns-Amerikaanse, Zuid-Europese en bruisende Zuid-Afrikaanse muziekstijlen.
05/11
Om 13.00 h. hebben we een brunch/high tea in het wondermooie Burj Al Arab. (Sky View Bar). Je moet hier reserveren (lang op voorhand) om dit hotel te kunnen bezoeken, zo niet geraak je er niet binnen omwille van de privacy van het cliënteel.
‘s Avonds gaan we naar een unieke fonteinenvoorstelling (klank en lichtspel).
Overnachting.
05 november 2014
Hier wat nieuws uit het warme Dubai... het is hier overdag 35 graden, aangenaam en een droge warmte, s avonds 30 graden... dus voor mij super...Maar eerst onze vlucht met Lufthansa...die was op tijd vertrokken en de lounge in Frankfurt was ok, hoewel ik eerlijkheidshalve nu de lounge op de luchthaven in Zaventem, de Loft, veel aangenamer vind en toffer, moderner en een mooi, vers aanbod van zowel brood, charcuterie, fruit als van ontbijtgranen, koffie enz. De vlucht van Frankfurt naar Dubai, ook op tijd vertrokken. 747 - 400. Businessclass zetels ok, met 165 graden ligstand, dus niet volledig plat. Service ongelooflijk. Supervriendelijk.
Bij aankomst in Dubai zeer snelle afhandeling van VISA enz.
Nadien taxi genomen naar het appartement in de Marina. Zeer ruim appartement met 2 slaapkamers en terras met zicht op het meer.
Ondertussen is het dan al na middernacht, want we zitten drie uur eerder hier dan in België.
Valies uitladen, doodmoe bed in... maar ik kan geen oog dichtdoen...
Foto rechts: Ons appartementsgebouw: 'CITY PREMIÈRE HOTEL APARTMENTS'
De volgende morgen ben ik al vroeg uit de veren en ga eens op verkenning beneden.
De foto links: 'Zicht vanop ons terras'
Carla wakker en na het ontbijt, vertrekken we naar de Burutti mall. Hier is de mall met thema s van verschillende landen, zoals China, Perzië, Egypte, India...
Dan per taxi naar het palmeiland. Daar nemen we de monorail om een beter zicht te hebben over dit aangelegd stuk paradijs... hier staan villa s die onbetaalbaar zijn en
op het einde van het kabelspoor... het hotel Atlantis... luxe alom.
Hotel Jumeira Beach
Nadien moeten we naar het enige 7 sterren hotel ter wereld: Burg Al Arab... we hebben een lunch/High tea in de skybar.
Het eten ook, kleine porties, maar superfijn. Glaasje champagne hoort er bij. Uitzicht is grandioos. We genieten.
Nadien terug per taxi naar de Dubai Mall. Dit is een van de grootste shoppingmalls van Dubai en geeft uit op de Burg Al Khalifa (foto hierboven), de hoogste toren ter wereld. Hier zijn heel veel winkels, een ijspiste, en een observatoriumstraat om die Burg Al Khalifa te bekijken, te fotograferen en te bewonderen... heel speciaal.
In de avond gebeurt er dagelijks een show op muziek met verlichte fonteinen. Vroeger duurde de show 30 minuten en dan was er een pauze en begon men opnieuw met nieuwe muziek en voorstellingen. Nu is er een telkens een pauze van 30 minuten na een drie of vier minuten durende show... wel wat anders... ook hier zijn er veranderingen door de crisis.
Want hier voelt men ook de crisis... het andere geplande landeneiland komt er niet... er is geen geld meer voor zulke enorme projecten.
Seffens slapen en dan morgen staat er weer iets anders op het programma...
06/11
Volledige dagtoer Dubai.
Dubai
Le tour de ville de Dubaï met en avant le contraste entre l’ancien et le moderne dans cette ville excitante qui s’agrandit à une vitesse folle. La ville est connue par tous sous le nom de “Villes des Marchands” en raison de son long passé commerçant. On a visité tout d’abord l’hôtel 7 étoiles Burj Al Arab , célèbre dans le monde entier et offrant aux amateurs de photos un excellent point de vue. La Mosquée de Jumeirah , un magnifique exemple d’architecture moderne islamique et des plus hauts gratte-ciels de la région. Et en total contraste: la partie la plus ancienne de Dubaï, le quartier Bastakaya , où on a admiré de vieilles maisons flanquées de leurs caractéristiques tours des vents. Ces structures étaient conçues pour rafraichir les bâtiments à une époque ou la climatisation n’existait pas. Notre promenade à travers la ville nous a permis également de visiter ses monuments emblématiques comme le fort d’Al Fahidi datant du 18ème siècle et abritant aujourd’hui un musée. Très intéressant.
06 november 2014
Verloren dag... niets kunnen doen door mijn ziek zijn. Had weer een aanval van buikkrampen.In de late namiddag ging het een ietsje beter en naar de jachthaven kunnen wandelen.
Vroeg bed in en goed geslapen.
07/11
Dagbezoek aan Abu Dhabi.
Abu Dhabi
Abu Dhabi, le plus grand des émirats compte 200 îles naturelles et offre des activités et paysages variés.
On a visité l'île de Yas. Située à 30 minutes en voiture du centre-ville, cette île aux loisirs abrite le Circuit de Yas Marina - qui accueille notamment le Grand Prix de F1™ Etihad Airways Abu Dhabi (copie de Monaco). Les incontournables parcs à thème de l'île, le Ferrari World Abu Dhabi et le Yas Waterworld garantissent rires et sensations fortes pour toute la famille.
A 7 minutes du centre-ville, l'île de Saadiyat accueillera la plus large concentration de patrimoine culturel au monde, réunissant cinq musées d'ici 2020. Egalement reconnue pour ses plages de sable blanche et ses eaux transparentes, l'île de Saadiyat est le lieu parfait pour des vacances balnéaires en toute tranquillité. Abu Dhabi, capitale pétrolière de la région, se dote d'un caractère plus économique que ses voisines. Les centres d'affaires se développent, les initiatives culturelles et éducatives se multiplient le plus souvent en partenariat avec les pays occidentaux. C'est ainsi que se sont développées des relations étroites avec l'Hexagone, une antenne de la Sorbonne y est ouverte depuis trois ans, et le futur Louvre Abu Dhabi sera inauguré en 2015. Un projet qui, avec notamment les autres chantiers du Guggenheim et du Musée National de Zayed, projettera Abu Dhabi dans une nouvelle ère touristique.
On a visité l'hôtel des Emirates. Magnifique! Et puis le top: Le mosquée...sans paroles.... Regardez les photos...ça dit tout! Impressionnant!
07 november 2014
De daguitstap naar Abu Dhabi.
Deze naam betekent 'vader van de gazelle' en heeft ook de bijnaam van Parkstad aan de golf.
Inderdaad weinig herinnert zich aan een woestijnoase, waar drinkwater schaars was. Nu oogt de stad zeer groen. Er zijn brede boulevards, hoge wolkenkrabbers, mooie fonteinen, design bruggen.
Er staan nog supergrote projecten op het programma zoals het Guggenheim, dat het grootste zal worden ter wereld, met niet minder dan 30.000 m² oppervlakte, het Louvre, het Maritime Museum, het Sheikh Zayed National Museum en het Performance Arts Centre.
Met ongeveer 75.000 km² beslaat het emiraat Abu Dhabi bijna 90 procent van het gehele grondgebied van de federatie. Het is de politieke hoofdstad. De president heet Sjeik Khalifa Bin Zayed Al Nahyan.
Het westelijke deel van de Emiraten is rijk aan olie en aardgas en die vormen dus ook de kern van de economie.
Sjeik Zayed II Bin Khalifa Al Nahyan kwam in 1966 aan de macht en die begon aan de opbouw van de VAE, met o.m. de bouw van een luchthaven, een haven, wegen, ziekenhuizen, scholen, sociale woningen, bruggen, moskeeën, wolkenkrabbers. Bij zijn dood was de hele bevolking droevig en volgde zijn zoon sjeik Khalifa Bin Zayed Al Nahyan hem in 2004 op.
Het Emirates Palace Hotel werd gebouwd in 2005, dit wondermooie hotel is gelegen op het uiteinde van de Corniche. Het ligt aan een fraai 1,3 km lang zandstrand, te midden van een 85 ha groot park. Het kostte 1,5 miljard euro, meer dan 1000 Swarovski kroonluchters en 2000 personeelsleden staan ten dienste van hun gasten.
Hier is de cappuccino met de 24 kr gouden schilfers bekend...
De Ittihad Square is het hart van de stad. Er pronken een witte koffiepot, een wierookbrander, een rozenwaterverstuiver, een wachttoren, een klokvormige mand en een kanon, allemaal uitgevoerd in beton.
De sjeik Zayed Bin Sultan Al Nahyan moskee of Grand Moskee is de grootste moskee van de VAE en de achtste grootste ter wereld. Het is een schitterend wit gebouw met 57 witmarmeren koepels en 4 elegante minaretten, elk 102 m hoog. Het gebouw is zowel binnen als buiten bekleed met Grieks en Italiaans marmer, ingelegd met bloemmotieven in kleurrijke halfedelstenen. Bijzonder is het 5600 m² grote handgemaakte Perzische tapijt, waaraan meer dan 1200 mensen in Oost Iran meewerkten en de kristallen kroonluchter, een waar staaltje van Arabisch design. Het prijskaartje... meer dan 500 miljoen dollar! Het biedt plaats aan 40.000 gelovigen.
Het eiland Yas ligt ten oosten van A.D. Het is een luxe oord met jachthavens, hotels, golfresorts, winkels over een gebied van 300.000 m². Bijzonder is bv. een waterpark, een filmthemapark, Warner Bros Movie World, een ruitersportschool. Blikvanger is natuurlijk het gloednieuwe formule I circuit. Het heeft reeds de bijnaam van het Monaco van het Midden Oosten... het Yas Marina hotel is zeer speciaal omdat de racebaan er dwars doorheen loopt...
Het themapark Ferrari, herkenbaar aan het rode dak, herbergt 26 hightech attracties.
Observation deck ligt op de 74ste verdieping van de Etihad Towers , 300 m hoog, en vanuit deze hoogte heb je een prachtig zicht over de stad, met in de verte nog de zandduinen en de nieuwe projecten.
De Etihad Towers liggen vlakbij het Emirates Palace hotel en vormen eigenlijk 5 verschillende torens waarvan de laagste 218 m en de hoogste 305 m is.
08/11
Dagtoer in Dubai.
08 november 2014
Dubai.
Vandaag bezoek aan de Creek, dat het kloppende hart vormt van Dubai en splitst de stad in twee. Moderne boten liggen naast traditionele houten dhows. Een drukte van jewelste. De abra s zigzaggen met luide motor over het water. Hier neem je een boot als taxi om de oversteek te doen.
Een gerestaureerde residentie van de heersende Al Maktoum familie is de blikvanger van de wijk.
De Bastakyia wijk is vlakbij en is een labyrint van schaduwrijke steegjes met 50 gerestaureerde woningen en toont hoe de rijke Perzische handelaars woonden toen ze hier omstreeks 1900, aangetrokken door de gunstige import en exporttarieven. De naam is ook afgeleid van de stad Bastak. De huizen zijn opgetrokken uit koraalsteen, bedekt met kalk en zandpleister.
De Jumeirah Moskee heeft twee slanke minaretten en vijf koepels. Het is niet te vergelijken met de moskee in Abu Dhabi. Hier is geen wauw effect.
Het Dubai museum is klein, maar zeer interessant en geeft een idee hoe de mensen vroeger leefden, werkten, hun wapens, hun dhows, hoe ze hun woningen bouwden, de waterputten enz.
Er is ook een film over de evolutie van Dubai, hoe het vroeger was en hoe elke 10 jaar een enorme vooruitgang werd geboekt qua infrastructuur, wegenbouw, shoppingmalls enz...
Heel indrukwekkend. Ik ben hier exact 20 jaar geleden geweest en wat een verschil... de wegen waren toen nog zanderig en er stonden slechts een paar hotels, waaronder een Sheraton.
De Karama wijk, niet te missen om te shoppen... Foto links: 'Shop in Dubai'.
Nadien naar de Emirates twintig Towers, maar de glazen lift naar de top was gesloten, dus pech.
Dan naar de dansende fonteinen terug, want daar is het ook gezellig met zijn terrasjes
en de Burj Khalifa, waar je nooit genoeg van krijgt, zo mooi...het is toch de hoogste wolkenkrabber ter wereld... in september 2004 begonnen aan de bouw, ontworpen door de architecten Skidmore, Owings en Merrill. In 2009 was het gebouw af en de hoogte is... 828 meter. Het interieur is verzorgd door Armani.
Natuurlijk is er met dit gebouw en nog zovele andere, een minder mooi kaartje aan verbonden, namelijk de arbeiders... ze komen uit Pakistan, India, Bangladesh, Filippijnen, Indonesië. Ze werken voor een karig loon in verschrikkelijke omstandigheden. Ze maken lange dagen in de hitte, praktisch geen veiligheid, hebben weinig vakantiedagen. Ze wonen in uitgestrekte compounds, net buiten de stad, maar ze komen graag hier werken omdat ze op die manier hun familie kunnen onderhouden. Veel migranten zijn nochtans naar huis teruggekeerd door de crisis, die hier ook heeft toegeslagen.
Het project om de andere eilanden te bebouwen, zoals de 'Universe' is uitgesteld tot...???
09/11
Dagtoer in Dubai en 's avonds transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Muscat. 20.15 - 21.25 h. Oman Air.
Verwelkoming door de lokale gids en transfer naar het hotel Park Inn.
Overnachting.
09 november 2014
Een rustdag, heerlijk luieren aan het zwembad... en deze voormiddag een beetje wandelen aan de Marina met een heerlijk kopje koffie op een terras... altijd even relax.
'CAYAN TOWER' en 'skyline' van de 'MARINA'
EN het heerlijke 'kopje' koffie...
Inpakken om straks naar de luchthaven te vertrekken voor de korte vlucht naar Muscat in Oman.
With special thanks to our guide, Khalid, who was a real warm personality , drove us in a safe way up into the canyons , gave us breathtaking views, gave us the possibility to meet Omani people and have a coffee with them.
He became a friend.
De man met de witte tulband is over de 100 jaar!!!!Zijn eerste vrouw is rond de 60 en zijn tweede die in hetzelfde huis woont, is ongeveer 35 jaar oud. De kleintjes die je ziet, zijn zijn kinderen!!! De man met de beige tulband is de lokale gids die trekkings doet met toeristen. Zijn leeftijd: onbekend! Het zijn stuk voor stuk fiere mensen met een speciaal charisma.
De oppervlakte bedraagt 309.500 m² en de gesproken taal is Arabisch en Engels. Er zijn prachtige berglandschappen, variërend van steile bergen, goudkleurige zandstranden en een volmaakte zee tot een woestijn die zich voor alle soorten avontuur leent.
Het grondgebied van Oman bestaat voor 80 % uit woestijnen, want er zijn verschillende soorten: zand, duinen, vlaktes, plateaus en bergen. Het is altijd een afwisselend landschap, afgewisseld met tropische wadi's. Het is een explosie van groene en blauwe kleuren.
Oman heeft een 1700 km lange kuststrook en de oceaan ziet er telkens anders uit. In o.a. Ras Al Jinz en omgeving komen de reuzenschildpadden hun eieren leggen en meer naar het zuiden zijn er kilometers lange zandstranden. In het Noorden ligt Musandam, een geïsoleerd gebied aan de beroemde Straat van Hormuz, dat pas sinds een paar jaar opengesteld is voor de toeristen en waar schitterende baaien worden omsloten door weelderige fjorden.
Het dierenrijk is heel erg beschermd door de Omani. Het jagen, doden of gevangen nemen van alle wilde dierensoorten is strafbaar in Oman. Er zijn o.a. de Arabische oryx, het Arabische luipaard, de Arabische gazelle, de Reem gazelle, de Arabische tahr (geitachtig) en de Nubische ibex (bergdier, geitachtig).
De wateren van Oman kennen een groot aantal dolfijnen en walvissen, waaronder de bultrug en zoals eerder vermeld de zeeschildpadden, waarvan er 5 soorten bestaan ( de groene schildpad = bedreigde diersoort, de dikkoppige zeeschildpad, de Olive Ridley = kleinste, de Karetschildpad en de Leerrug schildpad).
Er zijn meer dan 85 soorten vogelsoorten die het hele jaar leven in Oman en er zijn 450 soorten vogels die hier regelmatig terugkomen om te broeden. Muscat is overigens één van de beste plekken ter wereld voor de Steppe Arend. Er zijn valken, flamingo's, visarenden, uilen enz. .
Oman heeft een rijke geschiedenis, denkend aan beroemde helden zoals de Koningin van Seba, Sindbad de Zeeman en Marco Polo. Het heeft een rijk verleden als kruispunt van de legendarische zijde- en wierookroutes en natuurlijk de Bedoeïenen, die niet alleen herders of landbouwers waren, maar ook vissers, handelaars en zeevaarders. Het woord Bedoeïen betekent bewoner van de woestijn. De bergbedoeïenen houden schapen en kweken dadelpalmen en zijn uiterst bedreven in het onttrekken van hars aan de Boswellia, dat wordt gebruikt als grondstof voor wierook. Trouwens het allerduurste parfum ter wereld (Amouage) wordt in Salalah gemaakt en telkens in een kristallen flesje geleverd. Een legendarisch parfum!
Er zijn ook de visbedoeïenen die pareloesters en zeeoren opduiken en in de zomermaanden zich wijden aan de dadeloogst.
De woestijnbedoeïenen zijn onafscheidelijk verbonden met hun dromedarissen en een aantal van hun stammen wonen nog steeds in hutten van palmbladeren (zoals in Wahiba).
De gastronomie in Oman is gebaseerd op gebakken vlees met veel specerijen en rijst. Veel salades en Libaneze mezzes. Er zijn 60 soorten dadels en er wordt veel thee gedronken met kardemon.
Oman, the oldest independent state in the Arab World, is peppered with traces of the past. It is in the same time mystery and majesty.
The Omani are wearing their dresses with a certain allure , very proud of their country, warm and kind to the visitors. Wherever you go, you will be greeted with the words, A salaam alaykum and with your answer wa alaykum a salaam, you will see a big smile.
You will be easily invited for a tea or coffee with dates. The best dates in the world, you ll find it here. They are very sweet.
Chai karak is black tea with milk, cardamom and spices. I never drink tea with milk, but in this way fantastic.
What a contrast with Dubai, New York etc... where high build buildings with glass and steel are overwhelming, sometimes in a negative way, here... Muscat remains low-rise and whitewashed buildings and hotels.
The Sultan Qaboos Grand Mosque is also a very nice Mosque, not that big as the one of Abu Dhabi, but worthwhile for a visit. You will be surprised by the carpet, which is the largest of this type ever handmade. It contains 1.700.000.000 knots, covers 4.343 m², weights 21 tonnes and took 4 years to weave.
The Ras Al Jinz Turtle Reserve protects 120 km² of coastal habitat including 45 km of beaches. The green turtles which nest here lay their eggs in clutches (more than 100). It is impressive to see this and luckely we had the chance to see it. Khalid did efforts for us so that we could have the chance to see it alltough it was not easy.
Ras Al Jinz... it could be the serenity, the beauty of the coastline, the warmth of the inhabitants... anyway this is the place for the largest number of mating turtles in Oman. It is the migration destination for 6000 to 13000 turtles who make their annual journey here from the Arabian Gulf, the Red Sea and the East African Coast. The green turtle gets its name because of the green algae it feeds on. After the mating ceremony, the female is ready to lay her eggs in the sand. But before she digs a number of false nests with her hind flippers to divert predators from her real nest. Only then she deposits her eggs... 100 in all... the mother then starts to cover them with sand, that takes 4 hours. Then exhausted, she returns to the shallows, when she will keep guard, without feeding, for two weeks. After which she returns to lay her next batch of eggs... A cycle that she will repeat over eight times in the nesting season.
The Jebel Akhdar highlands, close to Nizwa, have a Mediterraen climate that is perfect for growing sweet scented roses. The petals are plucked by hand in the cool morning, then boiled to produce a vapor which condenses into the finest rose water of the world.
Perfect for skin, eyes, headache.
The crumpled Hajar Mountains provide a commanding backdrop to Muscat and northeast Oman. The highest is called Jebel Akhdar, Green Mountains, after it's juniper woodlands. Jebel Shams, Sun Mountain, the loftiest peak, offers spectacular views of the Wadi Nakr and Wadi Ghul canyons. This has a height of 3009 m above sea level. A thrilling way upwards, but every corner gives another beautiful surprise.
The deep, rocky gullies, carved out by seasonal floodwaters over millennia, beg to explored on foot or by 4 WD, stopping to picnic or camp. Wadi offer shade and a cool breeze. The Wadi Shab near Sur, are lush with palms and freshwater for a perfect dip.
What is a Wadi? A Wadi is a dried up riverbed found in the mountains. Wadis come into their own after heavy rains, when the rivers start running again and the vegetation is restored. Some Wadis have year around running water, with deep cool pools in which it is safe to swim.
On the whole, Wadis are only accessible with a four wheel drive vehicle as it can be very bumpy.
Wadis are green, lush oases of pal trees, grasses, flowers. Fascinating!
Oman is a country with different aspects. First of all, you feel safe. People are everywhere very friendly, polite, smiling, helpful. You never hear something bad about this country as their Sultan tries to avoid war and misunderstandings and helps a lot in discussions between political persons, kings, presidents etc... Everywhere you see pictures of him. The National Day here in Oman is on the 18 th of november and allways a celebrating day. Everywhere flags, lights, fireworks etc.
He is loved by his people as he is doing a lot to help his people. The Omani can build a house easely as they get a piece of land from the government. It is well controlled.
For the moment he is in Germany to recover from cancer. People were so happy last week as he spoke to his people via television from Germany, when he told them that he feels better.
Mussandam.
Cette région stratégique surplombe le détroit d'Ormuz, une des voies maritimes les plus fréquentées au monde. Les montagnes majestueuses et le ballet des dauphins jouant dans la baie sont des spectacles inoubliables.
Ses montagnes spectaculaires, souvent comparées aux fjords norvégiens, (moi personellement je dirai plutôt les fjords de Chili), surplombent les criques rocheuses de la côte.
Pas besoin de masque de plongée sur la côte de Mussandam:
les balades en bateaux vont à la rencontre de dauphins, de poissons volants et parfois même de baleines!
Trajet en avion jusqu'à Musandam depuis Mascate : un spectacle époustouflant fait de montagnes et d'une mer au bleu profond, fantastique.
Malheureusement Carla a dormi une grande partie du trajet... Mais elle était gâtée par un morceau de tarte au chocolat à la fin...
09/11
Aankomst te Muscat en afhandeling visum voor Oman op de luchthaven. Nadien transfer naar het hotel Park Inn. Overnachting.
Mascate
Sachez que le sultanat est un trait d’union entre l’Inde et l’Afrique, Oman est un pays montagneux entouré de sable et d’eau : éclats d’azurs de l'Océan Indien sous le soleil d'Arabie, variations d’émeraude dans la fraîcheur des wadis, ces oueds qui irriguent les luxuriantes palmeraies... La magie opère à chaque instant durant le voyage. Le désert y est inexpugnable, ponctué de djebels escarpés et de dunes rouges et blondes. D’une nature probablement la plus variée de la péninsule Arabique, le sultanat offre un contraste saisissant entre montagnes, plaines côtières et déserts.
C’est le troisième plus vaste pays de la péninsule après l’Arabie Saoudite et le Yémen. Il se différencie des émirats du Golfe par sa situation méridionale et son ouverture sur l’océan.
Oman est découpé administrativement en onze gouvernorats : Mascate, Dhofar, Mussandam, Al Buraymi, Ad Dakhiliyah, Al Batinah Nord, Al Batinah Sud, Al Wusta, Ash Sharqiyah Nord, Ash Sharqiyah Sud et Ad Dhahirah.
Superficie : 309 500 Km²
Population : 3,9 millions habitants.
Régime : Monarchie parlementaire
Chef de l'Etat : Sa Majesté le Sultan Qabous Bin Saîd Al-Said (souffre du cancer et se laisse soigner en Allemagne). Il est adoré par son peuple.
Langue parlée : Arabe. Anglais largement répandu
Monnaie : Le rial omanais (OMR), Un rial vaut environ 2 €.
Capitale : Mascate, principal centre politique, économique et administratif
3165 Km de côtes
Plus hautes montagnes : 3 075 m d'altitude (au Jabal Shams)
Mascate compte 600 000 habitants (avec le port de Muttrah) et s’étend aux pieds du Jabal Hajar sur la mer d´Oman. L’urbanisme est conforme aux traditions de l’architecture arabe : pas de hauts immeubles ni de toits inclinés, des rues propres et des constructions aux couleurs sable ou blanche.
La vieille ville est aussi l’un des lieux de résidence du Sultan Qabous Bin Saïd. Son palais est bâti dans un style architectural contemporain mais respectant le style islamique traditionnel. La résidence de Al Alam est flanquée des forts de Jalali et Mirani, témoins majestueux du passé.
La mosquée d’Ali et la nouvelle mosquée au bord de la mer ajoutent au charme du site. Le port de Muttrah est le centre commercial de la capitale et son marché aux poissons, son souk et des nombreux bazars où les locaux y vont pour acheter un peu de tout.
Les 3 quartiers principaux de Mascate sont Mascate, Mutrah et Ruwi.
09/11/2014 – AANKOMST IN MUSCAT – OMAN
Bij aankomst in de luchthaven een massa mensen in de rij voor het visum. Oman zit in de lift en opvallend veel Duitsers.
We worden opgewacht door onze lokale gids, Khaled. Een oudere, maar zeer sympathieke man, die heel goed Engels spreekt en goed kan vertellen.
Transfer naar het hotel Park Inn. Een modern, nieuw hotel, centraal gelegen. Mooie, ruime kamers met inloopdouche, een heel goed ontbijtbuffet en op het dak een zwembad met tuinsalons. Heel gezellig en mooi uitzicht op 'de witte stad' Muscat.
Souk in Muscat en 'Lieve anders dan anders...'
10/11
Ontbijt. Volledige dag bezoek aan de stad Muscat met o.m. verkenning van de omgeving van Shatti Al Qurum met elegante villa's en het Royal Opera House. Nadien bezoek aan de Grote Moskee (de tweede grootste, na Mekka, van de wereld).
Bezoek aan het museum Bait Al Zubair, dat een mooie verzameling biedt van wapens, kledij, juwelen en huishoudartikelen.
Verder door naar het Al Alam Palace en nadien door naar de Corniche in Mutrah. En 6 km verderop ligt de kleurrijke soek Muttrah.
Lunch onderweg.
Overnachting in het hotel.
AMOUAGE.... Het duurste parfum ter wereld...
Het Parfumhuis Amouage is in 1983 opgericht door de sultan Quaboos uit het Sultanaat Oman. Zijn doel was om een westers parfum te creëren met een oosterse sfeer en sensuele Arabische ingrediënten zoals wierookhars en mirre. De bedoeling was, om dit als geschenk te geven aan zijn gasten. Het resultaat was Amouage. Het gebruik van wierookhars (frankincense) is al duizenden jaren oud en in de oudheid was het spul meer waard dan goud. De meest gewilde wierook komt uit Dhofar in het sultanaat Oman. Volgens een legende waren de "Boswelia" bomen zo waardevol, dat ze door gevleugelde slangen werden bewaakt. met het oog op deze wierookhars wilde Alexander de Grote Arabië binnenvallen, maar voordat het zover kwam ging hij dood.
De parfums zijn geïnspireerd op het rijke en kleurrijke erfgoed van Oman. Geweldige geuren, vervaardigd met unieke ingrediënten van de hoogste kwaliteit van over de gehele wereld. De Amouage parfums worden gecreëerd door internationaal erkende parfumeurs uit de Franse parfumstad Grasse.
Amouage gebruikt voor het Midden-Oosten traditionele parfum ingrediënten zoals agarhout, wierook, musk, roos en specerijen, maar de ontwikkelaars van de geuren zijn perfumeurs van de grote geuren en smaak bedrijven. Het eerste Amouage parfum (Amouage Gold) is in 1983 gecreëerd door de Franse parfumeur Guy Robert. Guy Robert heeft meesterwerken gemaakt voor Hermes, Dior, Rochas ... Bijna alle parfums zijn in de traditionele Amouage flacons: flacons met vrouwengeuren herinneren aan de vorm van het Paleis Ruwi Moskee in Muskat (Oman), flacons met herengeuren hebben een vorm van Khanjar, de traditionele dolk van Oman. Amouage's vroegste editie is gecreëerd in 1983 en de nieuwste in 2013.
Met een creatie van Amouage onderscheid je je van de gemiddelde parfumdrager en dat is een ultieme luxe, waaraan uiteraard een prijskaartje hangt. Voor een fles betaal je € 195,-- ( 50 ml) of € 230,-- (100 ml). Een parfum van Amouage wordt niet voor niets the Gift of Kings genoemd.
Er is ook een hele badlijn ontworpen, alsook geurkaarsen en een lederlijn.
Dus Oman is niet alleen gekend door het duurste parfum ter wereld, maar ook nog als properste stad van de wereld, na Singapore.
10 november 2014
Bezoek aan de Moskee van Muscat.
Enkele uren voordien was John Kerry er ook geweest, want die hadden die dagen een conferentie met verschillende staatshoofden en logeerden in het sjieke hotel, Al Bustan Palace, waardoor wij dit hotel niet konden bezoeken.
Het paleis van de Sultan.
De vismarkt.
Het museum waar binnen niet mag gefotografeerd worden.
Royal Opera House.
Als afsluiting een overvloedig, heerlijk diner met gegrild vlees en vis in een lokaal Turks restaurant, samen met onze gids, die ondertussen onze vriend is geworden. We betaalden voor al dat lekkers voor ons, met dranken en voorgerecht inbegrepen, omgerekend... 24 euro... wel een speciale prijs door onze gids die vermindering krijgt voor de meegebrachte klanten.
11/11
Ontbijt. Vertrekv anuit Muscat naar Jabal Shams via naar Nakhal (130 km), met een bezoek aan het Fort en nadien verder door naar Wadi Bani Auf. Via een mooie route door naar Balad Seyt, Jabal Shams met de hoogste berg van Oman (3009 meter boven de zeespiegel).
Lunch onderweg.
Avondmaal en overnachting in het hotel Jabal Shams Resort.
11 november2014
We vertrekken richting binnenland voor een lang traject per jeep 4 x 4... door de canyons. Gelukkig kunnen we dit traject doen, want het hing af van de toestand van de wegen... inderdaad verleden weekend hebben ze hier, uitzonderlijk, een storm gehad met overvloed aan water, overstromingen en wegen vol met modder want de rioleringen konden dit niet verwerken. Men is dit ook niet gewoon hier hè.
Schitterend. Onze gids heeft een verrassend plekje gevonden voor onze pick nicklunch.
Alleen, op een hoge top, met een helblauwe lucht en vooral verse, frisse lucht...
Een lange dag vandaag....
Bezoek aan het fort van Nakhil, gelegen op de top van een massieve heuvel en is 400 jaar oud.
De deuren en ramen zijn mooi gedecoreerd. Er zijn de traditionele meubelen, het handwerk te bewonderen. Een mooi uitzicht over de vallei.
Nadien door naar de wadi Bani Auf.
Wij hobbelen, rijden door plassen, steigeren, draaien en keren en telkens voor ons een werkelijk adembenemend uitzicht... hoge canyons, diepe ravijnen.
Verder door nadien, gemakkelijk op 2.200 m hoogte, steeds kronkelend op naar Balad Seyt.
Nadien door naar Jabal Sham waar we dineren en slapen in het beste resort tot nu toe daar.
Men bouwt er nu er een 5 sterren resort.
Eens de zon weg, is het er vreselijk koud, kan ook niet anders, met die hoogte.
Ik val onmiddellijk in een diepe slaap...
12/11
Ontbijt. Van Jabal Shams naar Nizwa via Bahla/Jabrin/Tanuf.
Historische tour in Nizwa met o.m. het Fort Bahla (Unesco) en nadien bezoek aan het Jabrin Kasteel, bezoek aan de soek en het Nizwa Fort.
Lunch onderweg.
Avondmaal en overnachting in het hotel Golden Tulip Nizwa.
Gisteren op die hoogte hadden we geen wifi, vandaar dus ook geen nieuws.
We vertrekken vandaag naar Bahla met bezoek aan het fort, blijkbaar het oudste van Oman en staat op de lijst van Unesco.
Nadien door naar Jabrin en bezoek aan het goed bewaarde kasteel. Mooie Islamietische architectuur en mooie houten plafonds.
Bezoek aan Tanuf, bekend om het gezonde water.
Nadien door naar Nizwa, bezoek aan het reusachtig grote fort, uit de 17 e eeuw. Vlakbij ligt een mooi moskee.
Na een heerlijk versgeperst sinaasappelsapje, heeeeerlijk!!, bezoek aan de souks, waar we echt rozenwater kopen de heerlijke dadels. Ze zijn hier de beste van de wereld.
Tegen18.00 h komen we in ons hotel, de Golden Tulip.
Mooi hotel, ruime kamers, groot zwembad en vanavond hebben we een barbecue aan het zwembad.
Nadien lekker slapen, want we moeten er morgenvroeg uit...
13/11
Ontbijt. Vandaag D-Day!!! Vertrek vanuit Nizwa naar Wahiba Sands. Lunch onderweg.
Avondmaal en overnachting in het prachtige luxueuze tentenkamp Desert Nights Luxury Camp.
Wahiba Sands
Wahiba Sands is without a doubt one of the most beautiful deserts in the Arabian Peninsula.
Mysterious, high dunes from deep red to rich honey, incredible silence, you are confrontated by yourself. I, myself, woke up at 5.15 h am and I was all alone, walking in the dark, waiting for the sunrise. This silence I will never forget. I saw a few stars, the moon and than there was the sun. It was not cold, I didn't t need a jacket. Wonderful. And after a while other people came out to enjoy the peaceful location.
Le désert
Oman est la destination rêvée pour une évasion dans le désert, qui couvre 80% du territoire du Sultanat. Le désert de Sharqiyah (ou Wahiba Sands) et ses immenses dunes ! Incroyable! Les longues vagues de sable déroulent leur palette changeante de blond, ocre et brique sur une étendue de 180km du nord au sud et 80km d’est en ouest.
Fief des Bédouins, une escapade dans le désert de Sharqiyah est aussi l’occasion d’approcher la culture de ce peuple semi-nomade. Les familles bédouines, bien qu’aujourd’hui souvent sédentarisées aux portes du désert, continuent d’y élever chèvres et dromadaires dans leurs campements. Les courses de camélidés, montés comme des chevaux, déchaînent les passions des Omanais pendant les doux mois d’hiver.
Le Desert Nights Camp est incontestablement l’adresse la plus « chic » du désert. C’est d’ailleurs plus un hôtel qu’un campement… Dans le cadre enchanteur des dunes des Wahiba Sands, ses 26 tentes d’inspiration bédouine (en fait des bungalows en dur construits sous des toiles de tente), de grand confort, sont élégamment décorées dans le style d’Arabie. Elles sont spacieuses et bien équipées (coin salon avec minibar, jolie petite salle de bains, climatisation) et disposent d'une agréable terrasse pour profiter du coucher de soleil sur le désert....
Que j'ai apprécié le silence...
14/11
Ontbijt. Vertrek naar Sur via Wadi Bani Khalid met lunch onderweg.
Na 85 km bezoek aan Wadi Bani Khalid (een van de mooiste wadi van Oman) en nadien door naar Sur.
Vroeg avondmaal. Vertrek rond 19.30 h. naar Ras Al Jinz (op 55 km afstand) voor een bezoek aan het strand waar de reuze groene zeeschildpadden aan land komen om hun eieren te leggen.
Rond middernacht terugkeer naar het hotel Sur Plaza voor overnachting.
Witte 'sneeuwbergen'.
Gekwetste aangespoelde walvis.
Plafond Hotel Plaza in Sur.
Vismarkt in Sur.
Tijgerrots
SUR
Sur reste le plus grand port traditionnel du Sultanat d’Oman. Ses chantiers navals sont toujours réputés. Quelques ateliers traditionnels pérennisent cette activité : des ghanjahs, voiliers de taille plus modeste, y sont encore construits selon les méthodes ancestrales. La pêche et la fabrication de filets sont d’autres occupations traditionnelles encore pratiquées par les habitants de Sur.
DHOW
La tortue de mer revient toujours pondre ses œufs sur la plage où elle est née, après avoir fait un voyage de plusieurs centaines de kilomètres ! Cet étonnant phénomène naturel s’observe sur les plages d’Oman : une expérience unique à ne pas manquer…
Un éco-projet touristique pour la protection des tortues vertes a été mis en place dans la réserve de Ras Al Jinz (Ras Al Jinz Turtle Reserve), à 40 minutes au sud de Sur. Au moment que nous étions là, il y avait justement une grève des gardeurs du parc. Pas possible d'y aller...Mais grâce à Khalid, il a tout fait pour qu'on pourra y aller...Eh bien, on a vu une tortue qui pondait justement ses oeufs (parfois 100 ou plus!!). Et j'ai eu une petite dans ma main... Très doux. La nature est magnifique.
15/11
Ontbijt. Vertrek vanuit Sur naar Muscat via de kustweg. Lunch onderweg.
Stops o.m. aan Wadi Shaab, Tiwi en Fins Beach (een van de mooiste stranden ter wereld), Bimah Sinkhole.
Overnachting in het hotel Park Inn in Muscat.
Flamingo’s
Fins Beach
Sinkhole
Restaurant The Cave in Muscat
Samen met Khalid en Youssef.
16/11
Ontbijt. Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Khasab. 11.40 - 12.55 h.
Het Musandam Peninsula is het meest Noordelijke en smalste deel van Oman met een oppervlakte van 3000 km² en ligt in de Straat van Hormuz.
Bezoek aan het gerestaureerde Fort en de oude en nieuwe soeks in de stad Khasab. Nadien door naar Wadi Qadah, Tawi. Bergsafari naar per 4 x 4 naar Jebel Harim.
Picknicklunch onderweg.
Overnachting in het hotel Atana in Khasab.
Khasab.
For more than four centuries the castle has cast its strong shadow over the sands of the khawr. This castle which housed the Wali and his family in recent centuries, which once held prisoners, has been restored and is now a museum. The castle gives an idea about the traditional Omani dress, old documents, library etc. this museum has won the very prestigious Museums and Heritage Award for Excellence in 2010.
Khasab village... small village with large, nice houses like villas with expensive cars, most of the time Lexus. They belong to the local fishermen. Here they catch a lot of fish as prawns, squid, king fish, tuna. They export to Dubai and other countries. We ate the prawns, in one word delicious. Fresh, simple and what a difference in taste.
There are no taxis and the airport is only available for small planes which will be changed in the future.
At the port there is a lot of business... traders are busy with export of cigarettes, alcohol and many other things for Iran as it is much more expensive there and no taxes.
Musandam peninsula is situated in Oman s most northly point and covers an area of 1800 km2. Overlooking the tip of Musandam is the strait of Hormuz. Standing high over this strategic passage it was and is the route between the Middle East, the Orient and Africa.
17/11
Ontbijt. Cruise in een typische dhow in en rond de fjorden van Oman. Lunch aan boord.
Aan boord van een traditionele houten dhow (boot) varen naar Khor Sham, tussen fjorden en dolfijnen, kleurrijke vissen...
Overnachting in het hotel Atana.
Our captain of the cruise ship
18/11
Ontbijt. Volledige dag genieten van de omgeving. In de late namiddag vertrek naar Dubai luchthaven per wagen.
Vrije tijd tot late transfer naar de luchthaven Dubai overland. (ongeveer 3 uur rijden).
Retourvlucht is op 19/11 om 01.25 h. LH 631 met aankomst te Frankfurt om 05.45 h. met aansluitend
de vlucht naar Brussel om 07.25 h met aankomst te Brussel om 08.25 h. (LH1004).
Notre hôtel à Khasab
Zicht vanaf ons balkon
E-mail: Lieve Schulpen
Klik hier voor mijn blog:
'Lieve went to the end of the world!'
'Lieve and the polar bears.'
'Lieve and the birds of Costa Rica.'
'Lieve went down under.'
'Lieve says: "Good morning, VIETNAM!"'
'Lieve in DUBAI and OMAN - 1001 NIGHTS'
'Lieve in OMAN'
'Lieve en de Caraïbische Eilanden'
'Lieve in INDIA'
'Lieve - CROSSING the OCEAN'
'LIEVE in SOUTH-AFRICA'
'LIEVE IN THE MYSTICAL OF 1003 NIGHTS'
'GELUKKIGE VERJAARDAG!'
'LIEVE in INDONESIA'
'LIEVE in SOUTH-AFRICA 2'
'LIEVE in SOUTH-AFRICA 3'
'LIEVE in SOUTH-AFRICA 4'
Lay-out: http://www.prikpunt.be/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten